CU Kamerlid Mirjam Bikker bezoekt Oldebroek

20220225_152053.jpg26-02-2022 12:05 26-02-2022 12:05

OLDEBROEK - Op vrijdagmiddag 25 februari heeft ChristenUnie kamerlid Mirjam Bikker een bezoek gebracht aan Oldebroek. Samen met de lokale ChristenUnie fractie bezocht ze de woning van Wethouder Liesbeth Vos. Liesbeth Vos en haar man hebben in haar huis inpandig een mantelzorgwoning voor haar ouders gerealiseerd. Mirjam Bikker heeft daar deze locatie bezocht en ging daar in gesprek met vertegenwoordigers van de Protestant Christelijke Ouderenbond (PCOB), de Stichting Welzijn Ouderen en het Platform Informele Ondersteuning (PIO) en de lokale ChristenUnie fractie over het thema Waardig ouder worden.

Tijdens dit werkbezoek is er met de vertegenwoordigers van de diverse organisaties doorgesproken waar zij, als het gaat om mantelzorg en huisvesting, zoals tegenaan lopen. Er is vraag naar meer bij de levensfase passende huisvesting, zoals seniorenwoningen of woningen die ingericht zijn op het verstekken van de benodigde zorg.  Maar tegelijkertijd is het is voor ouderen ook vaak lastig om te verhuizen naar een andere, passende woning. De koop en huurprijzen van o.a. nieuwbouw seniorenwoningen zijn hoog. Voor mensen die nu een (grote) sociale huurwoning bewonen is het vaak financieel helemaal niet haalbaar om naar een (senioren)appartement te gaan. Vaak is de oorzaak dat ze bij een nieuwe woning met een veel hogere huur geconfronteerd worden dan bij de woning die ze achterlaten, die vaak lager ligt dan gemiddeld omdat ze er al jaren wonen.

Bij het realiseren van inwoning en mantelzorgwoningen lopen inwoners vaak tegen heel veel onnodige regels aan. Mirjam Bikker gaf in haar gesprek aan dat het realiseren van mantelzorg woningen etc. juist in deze tijd erg belangrijk is omdat op deze manier het mogelijk te worden om met verschillende generaties voor elkaar te zorgen. 

De ChristenUnie in Oldebroek heeft zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor het ruimer maken van het beleid voor mantelzorg woningen, woningsplitsing en inwoning.  Hierdoor is het gemakkelijker geworden voor inwoners om inwoning of woningsplitsing toe te passen. Dit zorgt naast de geplande nieuwbouw voor meer woningen. En die hebben we hard nodig om aan de vraag te voldoen en zo te zorgen dat de mantelzorgers van de toekomst in onze gemeente kunnen blijven wonen.

Richting ‘Den Haag’ is de boodschap meegegeven om hier ook in de landelijke regelgeving voor te zorgen dat er meer doorstroming is naar seniorenwoningen. ChristenUnie Oldebroek willen graag dat ouderen naar een passende seniorenwoning in hun eigen omgeving kunnen verhuizen als ze dat willen. Mevrouw Kaldeway van PCOB deelde het idee om goedkopere appartementen te bouwen voor zowel ouderen en jongeren, waarbij het mooi zou zijn als de jongeren omzien naar de ouderen en eventueel kunnen helpen bij zorgtaken.

Mirjam Bikker gaf tijdens haar bezoek aan dat het belangrijk is voor het dorp om een gemeenteraad te hebben die er ook is voor de ouderen. “Als je samen recht wilt doen zorg je juist ook goed voor de ouderen in de gemeente, daarom is mijn oproep: stem ChristenUnie!”.

20220225_142322

20220225_142653

mirjam1

mirjam 2

mirjam 3

Labels

« Terug