Brede School – De stand van zaken

vrijdag 30 maart 2007 17:44

Sinds enige tijd staat de Brede School-ontwikkeling ook in Oldebroek in de belangstelling. Dit kunnen we lezen in een Voorstel tot kennisneming van de startnotitie Brede School- ontwikkeling Oldebroek.(raadsvergadering 6 maart 2007.

Over de Brede School is al veel geschreven. Je hoeft maar op internet te zoeken en je krijgt een enorme hoeveelheid aan informatie over de Brede School.
Heel in het kort komt het hier op neer: de Brede School is een netwerk van onderwijs- en andere voorzieningen voor kinderen en ouders, zoals opvang, zorg, welzijn, cultuur, sport enz. met als doel de actieve deelname van kinderen aan de samenleving te bevorderen, kinderen een goede dagindeling te bieden, mogelijke achterstanden van kinderen weg te nemen en hun sociale competentie te vergroten. Laat dit nu net een speerpunt van de ChristenUnie zijn!

Is het voor het eerst dat hier nu over gesproken wordt tijdens een raadsvergadering? Nee het begon al veel eerder.

In mei 2005 legde het college de raad een voorstel voor n.a.v. een plan dat was voorgelegd door de initiatiefgroep Brede School.
Helaas stemde een meerderheid van de raad tegen dit initiatief. Dat had twee redenen, nl. de kosten van dit plan en de spanning van dit plan met de realisering van het Kulturhus.
In het collegevoorstel stond echter nog een punt: de aankondiging van een gemeentebreed onderzoek naar de wenselijkheden en mogelijkheden van een Brede School.
Wij hebben dat van harte ondersteund, omdat de wethouder toen sprak van een integraal samenwerkingsconcept Brede School.
Helaas gebeurde er een tijd niets. Wel wordt er in de Sociale Structuurvisie van Oldebroek gesproken over de Brede School als een passend concept, waarbij scholen meer kunnen doen met of voor andere partners.
Mede op voorstel van de ChristenUnie staat op de meerjarenagenda van de Raad dit onderwerp vermeld. Wij willen graag bijdragen aan een goede meningsvorming daarover. Dit neemt niet weg dat tegelijkertijd het college een eigen verantwoordelijkheid heeft.
Nu is het dan zover. Het voorstel tot kennisneming van de startnotitie Brede School- ontwikkeling Oldebroek stond op de agenda van de raadsvergadering van 6 maart 2007.
Tijdens deze vergadering hebben wij o.a. ingebracht dat wij hier al regelmatig over hebben gesproken en dat wij het ook graag eerder hadden willen zien gebeuren. Niettemin zijn wij blij met het voorstel omdat wij hier kansen zien liggen voor een bredere ontwikkeling van kinderen. Uiteraard met gescheiden verantwoordelijkheden van het onderwijsveld en overheid, maar tegelijkertijd met de uitdaging om elkaar daarin te ondersteunen in visie-ontwikkeling en verdere aanpak.

Gemeente en scholen hebben ook belang bij beleidsontwikkeling i.v.m. de wettelijke verplichting per 1-08-2007 van Buitenschoolse opvang.
Toch verwachten we veel van de conferentie.
Een punt van zorg is voor ons daarbij wel of de deelnemers zullen begrijpen wat er van hen verwacht wordt en of ze zich niet te afwachtend zullen opstellen. In dat geval komt de bal direct bij de wethouder/college te liggen.
Ondertussen weten we dat de startconferentie gehouden wordt op 16 april.
Wij houden u natuurlijk op de hoogte.

Inge de Vries

Labels

« Terug

Reacties op 'Brede School – De stand van zaken'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.