Landmacht en zondagsrust

woensdag 14 maart 2007 10:46

Onze gemeente kun je een garnizoensplaats noemen: defensie heeft hier altijd een goed onderkomen gehad, en nog. Als fractie staan we sympathiek tegenover de krijgsmacht. Nog steeds blijkt in deze wereld een leger nodig te zijn voor verdediging en stabiliteit. Als onze krijgsmacht dus open dagen organiseert dan steunen we dat van harte. Om te laten zien hoe modern het leger functioneert, om te laten zien wat er met het belastinggeld gebeurt. En nu de mensen van defensie de open dagen in onze gemeente willen houden heten we ze van harte welkom. Veel van onze burgers werken bij defensie, dat is een extra pluspunt. Er is alleen een probleem. Men heeft namelijk gekozen voor vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 juni a.s. Dat betekent een enorme toestroom van verkeer, maar wat ons ook zwaar weegt; een verstoring van de zondagsrust.

Om even met dit laatste te beginnen: wij hechten daar zeer aan. Onderbreking van het levensritme in deze hectische moderne wereld is voor christenen en niet-christenen goed. Dat heeft de Schepper goed gezien, al lang voordat wij er waren. Burgers in onze gemeente hechten daar overwegend ook aan. Het is niet voor niets een zwaar punt in ons verkiezingsprogramma, daar zetten we ons dus voor in. Maar ook de gigantische verkeersdruk is een probleem. Stel je voor: in drie dagen tijd kunnen er een paar honderdduizend bezoekers komen naar de Prinses Margrietkazerne. Die komen met duizenden auto’s, die defensie wil laten parkeren bij de IJsselhallen in Zwolle, op een terrein bij de op- en afrit Heerde van de A50, en op nog een te vinden gebied. Van daar worden de mensen dan met pendelbussen naar de kazerne gebracht. Dit houdt in honderden busritjes per dag. U begrijpt dat als dit door de kernen zou moeten, al was het alleen maar de Stationsweg en de Zuiderzeestraatweg, dat alles dan al gauw vastloopt.

Ons college heeft daar in de persoon van burgemeester Zielhuis zeer alert op gereageerd. Toen defensie de vergunning bij ons aanvroeg is er onmiddellijk overleg geopend. Geprobeerd is om in plaats van de zondag een andere dag te bereiken. Daarin wil defensie nog steeds niet meegaan. Wij betreuren dat, want als je om gastvrijheid vraagt mag je toch wel enig inlevingsvermogen vragen en respect voor de cultuur en het karakter die bij de bezochte gemeente hoort. De argumentatie van defensie overtuigde ons trouwens op meerdere punten niet. Daarnaast hebben de burgemeester en zijn ambtenaren suggesties gedaan voor een betere routing van het verkeer, zodat er geen verkeersinfarct ontstaat in onze kernen. Kortom: is er is zeer constructief meegedacht, met behoud van eigen verantwoordelijkheid voor de openbare orde en veiligheid in onze gemeente. Het is afwachten hoe defensie daarop reageert.

Inmiddels was er enige politieke beroering ontstaan, veroorzaakt door publiciteit van de kant van de SGP. Wat ons betreft: onnodig, en voortijdig. Bij het vernemen van de plannen heeft de SGP onmiddellijk vragen gesteld aan het college over de bedreiging van de zondagsrust. Dit gevaar zagen wij ook wel, maar wij meenden dat je eerst over meer informatie moest beschikken voordat je aan de bel gaat trekken. Wat we niet wilden was voortijdige onrust en berichtgeving die het imago van onze gemeente (‘’op de Veluwe heeft men weer ergens bezwaar tegen’’) zou kunnen schaden. En als je vragen stelt zijn die openbaar, dus werd ik de dag daarop al door de media gebeld met de vraag wat de ChristenUnie ervan vond. Op de dag dat deze vragen en het antwoord erop van de kant van het college in de Raad aan de orde kwamen (dinsdag 6 maart) was er nog een ingelaste vergadering van de Commissie Bestuur en Veiligheid, samen met de fractievoorzitters. Daarin werd door college en vakspecialisten toegelicht wat er speelde, en hoe het college daarmee omging. Zowel de beantwoording van de SGP-vragen en de nadere toelichting in commissie en Raad overtuigden ons ervan dat het college zeer alert heeft gereageerd, geprobeerd heeft de zondag voor een ander dag te ruilen, en alternatieven heeft aangedragen om de dreigende verkeerschaos tegen te gaan (wat in feite de taak van defensie is, maar er is constructief meegedacht). Om dit te bereiken heeft het college slechts twee instrumenten: de Zondagswet (waarmee aan verstorende activiteiten op zondagmorgen beperkingen kunnen worden gesteld) en de APV (Algemene Politie Verordening, die eisen kan stellen op het gebied van orde en veiligheid). Maar het eindoordeel moest zijn: als defensie rekening houdt met deze elementen kun je de vergunning niet weigeren.

Wij vonden (en vinden) het van groot belang als fractie het college in zijn gedragslijn te steunen. Dat vonden de overige fracties ook, zij het dat PvdA en VVD niet gevoelig waren voor het element van de zondagsrust. De SGP kwam echter met een motie waarin een aantal dingen werden gevraagd die al plaatsvonden. (In die zin was de motie een open deur; een motie dien je in als je wilt sturen in iets dat nog niet gebeurt, dus was dit instrumenten hier niet op z’n plaats.) Om als raad niet de schijn te wekken anders in het proces te staan dan het college hebben wij daarom die motie niet gesteund. Niet vanwege de strekking, maar vanwege de overbodigheid, en denkbare ongewenst bij-effecten. Het verlenen van deze vergunning is formeel een zelfstandige bevoegdheid van de burgemeester, en die bevoegdheid heeft hij naar onze mening zeer goed gehanteerd, en ook uiterst zorgvuldig gehandeld door de Raad volledige opening van zaken te geven. Compleet anders dus dan wat er in Kampen is gebeurd……

Wij denken hierin een heldere en consistente lijn te hebben gevolgd. Het steunen van de open dagen, het opkomen voor de zondagsrust, en verantwoordelijkheid nemen voor veiligheid en openbare orde op die dagen. Ach ja, en dan zijn er natuurlijk altijd van die typische partij-politiek stokpaardjes, als de VVD bijvoorbeeld zegt dat wij de vrije keuze van burgers beperken, of de voorlichter van de PvdA die onze positiekeuze om onbegrijpelijke reden ‘spartelen’ noemt, maar dat laten we voor hun rekening. Positief detail was nog wel een uitspraak van PvdA-fractievoorzitter Henri Kolkman-Kroneman dat als de derde open dag in plaats van zondag de donderdag zou kunnen worden, zijn fractie daar dan geen bezwaar tegen zou hebben. Dat getuigt toch van enig positief pragmatisme en respect.

Ton van Leijen

Labels
Gemeentelijke activiteiten
In de media

« Terug

Reacties op 'Landmacht en zondagsrust'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.