ChristenUnie: Voorjaarsnota met somber perspectief

begrotingdonderdag 21 mei 2009 11:19

Bij het vaststellen van de meerjarenbegroting 2009-2012 in november 2008 dachten we als fractie dat we onze financiële huishouding redelijk op orde hadden. We hadden nog wel een aantal wensen, die niet allemaal gerealiseerd konden worden, maar de financiële basis leek solide alhoewel er reeds donkere wolken aan de horizon verschenen in verband met de financiële crisis. Inmiddels is het wel duidelijk, dat het niet alleen een financiële crisis is maar ook een economische. De groei van de economie, die we jaren gekend hebben is omgeslagen in een krimp, die we met z’n allen nog niet eerder meegemaakt hebben.

Dat geeft voor velen een gevoel van onmacht, maar bovenal van onzekerheid. Onzekerheid voor degenen, die in een bedrijf werkzaam zijn waar ontslagen gaan vallen. Te midden van deze turbulente tijd willen we vertrouwen op onze Vader in de hemel, dat hij voor ons wil zorgen. Wij bidden toch niet voor niets “Geef ons heden ons dagelijks brood”.

In de behandeling van de Voorjaarsnota afgelopen week in de Raad bedankten we het college voor alle informatie die het ons had verschaft. Het gaf ons een redelijk beeld in welke financiële situatie we terecht zullen komen. In 2010 hebben we al te maken met een tekort van ruim een ½ miljoen euro, hetgeen op zal lopen in 2013 tot ruim 1 miljoen, waarbij verhoging van de pensioenlasten, eventuele niet gedekte structurele lasten uit de jaarrekening 2008 nog bijgeteld moeten worden. Ook de door het college ingeboekte OZB-verhoging van € 110.000 kan door de hogere overheid getackeld worden.

In voorgaande jaren vroeg het college aan de raad om richtinggevende uitspraken. Dit jaar niet, en vroeg het college aan de raad een pas op de plaats te maken omdat er pijnlijke beslissingen genomen moeten worden om de meerjarenbegroting sluitend te maken. Het college gaf aan dat het de uitkomsten van de bredere analyse wilt opnemen in de voorjaarsnota 2010. Dat leek onze fractie rijkelijk laat, omdat we ook met een sluitende meerjarenbegroting moeten komen. Onze fractie wil graag een totaal beeld hebben bij de begrotingsvergadering in november. Hierbij denken we ook aan de herijking van de beheerplannen, die opgesteld zijn in 2004 en 2005. Het college zegde dit bij monde van wethouder Gerrit Jan Veldhoen meteen toe, dat was ook de bedoeling van het college.

We noemde ook een onderzoek naar de structurele lasten uit de jaarrekening 2008, waarover we graag een rapportage ontvangen. Extra aangekondigde pensioenlasten dienen wat onze fractie, binnen het personeelsbudget opgelost te worden.

Ook willen we bij dit punt betrekken de vergoeding, die gemeenten gaan ontvangen uit de Stichting Afvalfonds, die door het ministerie van VROM jaarlijks gevoed wordt met 115 miljoen.

Wanneer de verkoop van de Nuon tijdig gerealiseerd wordt, kunnen wat onze fractie betreft de structurele inkomsten meegenomen in de structurele dekking. Verder vroegen we het college om al het mogelijke te doen om financiële middelen binnen te halen waardoor de economie gestimuleerd kan worden.

Tot slot wensten wij het college alle wijsheid bij het opstellen van de begroting 2010 en meerjarenbegroting 2010-2013.

Cees Souman

Labels

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: Voorjaarsnota met somber perspectief'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.