Raad steunt motie ChristenUnie over hippisch centrum Oldebroek

paarddonderdag 28 mei 2009 11:09

Afgelopen dinsdag vergaderde de gemeenteraad over het voorstel van het college om medewerking te verlenen aan de realisatie van een hippisch centrum aan de Brandsweg/Rambonnetweg in Wezep. De fracties van de ChristenUnie, SGP en de VVD konden geen steun geven aan het voorstel waarmee de stemmen dreigden te staken en het voorstel in juni weer op de agenda zou komen. De motie van de ChristenUnie om eerst helderheid te krijgen over een aantal onduidelijkheden kreeg de steun van alle fracties. Het college zal er alles aan doen op zo kort mogelijke termijn de gevraagde duidelijkheid te verschaffen waarna tot definitieve besluitvorming kan worden overgegaan.

Woordvoerder namens de fractie van de ChristenUnie, Henk van Bergeijk, gaf tijdens de raadsbehandeling aan de nodige bedenkingen te hebben tegen het voorliggende voorstel. De fractie heeft een ander voorstel voor ogen en geeft de voorkeur aan de volgende insteek:

  1. ons inspannen om een tijdelijke oplossing te creëren voor Ponnyclub Oosterwolde en NoordVeluweruiters
  2. alle vier verenigingen om tafel brengen met als doelstelling naar een gemeenschappelijk gedragen plan te werken
  3. accepteren dat de locatie bij Van den Berg om verschillende redenen moet worden losgelaten
  4. tijd nemen om naar een andere locatie te zoeken waarvoor een optimaal draagvlak kan worden verkregen

Het college heeft het voortouw genomen om een hippisch centrum te realiseren maar duidelijk was dat de locatiekeuze aan de Brandsweg/Rambonnetweg niet gedragen werd door alle verenigingen. Vandaar dat de fractie graag ziet dat het college zorg draagt dat de Ponyclub Oosterwolde, de NoordVeluweruiters, de menvereniging Oldebroek e.o. en de Heuvelruiters het eerst samen eens worden over de plannen. Als die partijen verschillend blijven denken over de plannen dan komt er geen gezamenlijk hippisch centrum. Maar ook financieel plaatst de fractie de nodige vraagtekens bij het voorstel van het college. Ook dreigt wellicht de aankoop van de benodigde gronden onmogelijk te worden indien een pachter het gebruik van de gronden claimt. In hoeverre de provincie goedkeuring verleent aan de wijziging van het bestemmingsplan valt nog te bezien. Wat duidelijk is dat omwonenden een langdurige bezwaar- en beroepsprocedures in het vooruitzicht stellen en dat maakt realisatie van een hippisch centrum op korte termijn er niet eenvoudiger op.

Cêla Vita wil op korte termijn uitbreiden en de naastgelegen grond aankopen dat in gebruik is bij de Heuvelruiters. Alle vier de verenigingen zullen op korte termijn moeten uitzien naar een nieuw onderkomen. In de ogen van de fractie van de ChristenUnie een uitgelezen kans om nu gezamenlijk naar een structurele oplossing te zoeken en niet – waar het collegevoorstel van uitgaat – gefaseerd.

 Voor de fracties van het CDA en de PvdA was het voorstel kennelijk wel duidelijk want zij stemden voor het collegevoorstel. Een snelle rekensom liet zien dat de stemmen zouden staken (9 voor- en 9 tegenstemmers) met het gevolg dat hetzelfde voorstel op 30 juni opnieuw aan de raad ter besluitvorming zou worden voorgelegd. Reden voor onze fractie om een motie in te dienen om wat meer tijd te geven aan de verenigingen om er samen uit te komen en om een aantal onduidelijkheden die hierboven genoemd zijn opgehelderd te krijgen. Deze motie kreeg unaniem de steun van alle fracties.

 

Het college heeft toegezegd binnen een maand met aanvullende gegevens te komen zodat in de raadsvergadering van 30 juni 2009 een definitief besluit genomen zal kunnen worden om een lokaal hippisch centrum te realiseren.

Henk van Bergeijk

Klik op de onderstaande link voor de volledige bijdrage van onze fractie tijdens het raadsdebat

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Inbreng hippisch centrum raad 26 mei 2009 versie 240,0 kBapplication/msworddownload
Labels

« Terug

Reacties op 'Raad steunt motie ChristenUnie over hippisch centrum Oldebroek'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.