Actieve buurt is belangrijk voor jeugd

vrijdag 25 januari 2013 11:15

Dit was een van de uitkomsten van de jeugdconferentie deze week. In de scores aan het eind ervan stonden bovenaan het de buurt meer verantwoordelijk maken voor speelplekken, het terugkrijgen van het ‘naoberschap’ in de straten en wijken. Als buren in beweging komen voor een speelplek heeft dat veel verbinding en effect op saamhorigheid en betrokkenheid in bredere zin. Een idee om elk raadslid een ‘buddy jeugd’ mee te geven werd wel leuk gevonden maar scoorde minder. Uit deze en andere voorbeelden werd duidelijk dat er veel verwacht wordt van het activeren van burgers om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun leefomgeving, mee in het belang van de jeugd.

Met ruim 130 deelnemers was het een drukbezochte conferentie. Uit alle sectoren waren er professionals en bestuurders: maatschappelijk werk, jeugdzorg, onderwijs, woningbouwvereniging, jeugdwerk, kerken, cultureel werk, enz. Ook waren het voltallige college en bijna alle raadsfracties aanwezig. De doelgroep jeugd was wat mager vertegenwoordigd, een punt waarvan wethouder Izaäk de Muijnck aangaf dat daar een uitdaging ligt. Naast inleidingen was er een verkenning van een fictieve Frits, waarin werd geschetst hoe deze jongen op verschillende leeftijden in het leven kan staan, wat er goed of fout kan gaan, welke hulpvormen er dan nodig zijn enz. Boeiend was ook een verhaal van Joop Hofman over een spectaculair project in de Engelse havenstad Hull. Daaruit kwam een aantal succesfactoren die ook voor de eigen praktijk nuttig zijn, zoals urgentie voelen om iets goed te kunnen aanpakken, goed leiderschap bij innovatieve projecten, op gelijkwaardig niveau meedoen van zowel professionals als belanghouders (ouders, burgers, jeugd zelf), en lokale gerichtheid. Dit laatste heeft betrekking op het beleggen van eigenaarschap bij degenen die iets moeten aanpakken. Daarmee werd aangesloten bij het adagium ‘Meer samenleving, andere overheid’. 

Zo’n conferentie is een begin, maar wel een geslaagd begin, wat een compliment inhoudt voor de organisatoren, met name Teun van Noorloos en Dorina Smid.  Tegelijkertijd prikkelt het tot een vervolg, zie ook wat daarover wordt verteld op de site van Locomedia. We hopen dat alle betrokkenen, waaronder we natuurlijk ook onszelf rekenen, geprikkeld en gemotiveerd zijn en blijven om in het belang van de volgende generatie creatief, stimulerend en ondersteunend te zijn. 

Liesbeth Vos, Inge de Vries, Ton van Leijen

Labels

« Terug

Reacties op 'Actieve buurt is belangrijk voor jeugd'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.