CelaVita: meer dan aardappels

maandag 21 januari 2013 15:52

Het bedrijf in Wezep bestaat al meer dan 25 jaar. Bekend zijn de namen VitaBintje, CelaVita, maar ook Agrico, waaronder het bedrijf viel tot 2005. Daarna werd het nog onderdeel van de Biezegroep, en sinds oktober 2012 valt het onder McCain. Dit familiebedrijf heeft vestigingen in 130 landen, met wereldwijd 20.000 werknemers. In al die jaren heeft CelaVita zich ontwikkeld tot de grootste producent van koelverse aardappelproducten in Nederland. Grote en kleine, schijfjes, blokjes, partjes, krieltjes, met en zonder kruiden en ga maar door. In Wezep werken er ruim 300 medewerkers, dus een aanzienlijk aandeel van onze gemeentelijke arbeidsmarkt. CelaVita investeert ook in die zin dat het personeel ondanks de vergaande automatisering zo optimaal mogelijk ingezet kan blijven. We brachten er een werkbezoek.

Ondergetekenden werden ontvangen door directeur Martin Zwinkels. Hij vertelde over het bedrijf, de markten, de productieprocessen etc. Wereldwijd betrekt McCain zijn producten van ruim 3000 contracttelers, allemaal gecertificeerde aanleveringbedrijven. Voor CelaVita hoort daar een getal bij van ruim 100 contracttelers, vrijwel allemaal in Nederland. Er wordt geleverd aan de retail (vooral de supermarkten), aan de foodservice (instellingen als ziekenhuizen of andere grote instellingen), en aan de industrie (bijvoorbeeld als grondstof voor kant-en-klaar-maaltijden). De kwaliteitseisen zijn bijzonder hoog. Van de producten is 70% voorgegaard. De trend naar gemak bij de consument zet ondanks de crisis door, maar 60% van de afzet betreft nog steeds de tafelaardappelen. Zwinkels is ervan overtuigd dat de aardappel een veel grotere rol kan en zal gaan spelen bij het wereldvoedselvraagstuk, omdat de aardappel meer heeft (‘langzame koolhydraten’) in vergelijking met rijst en pasta, en ook een schoner productieproces kent. Door vergaande veredeling zijn er rassen die zelfs in de woestijn kunnen worden verbouwd, mits er irrigatie mogelijk is.   

Op onze vraag blijkt dat het idee van een verbinding tussen de warmtevoorziening (afvalwater) en het zwembad nog steeds in beeld is; het wordt betrokken bij uitbreidingsplannen die in studie zijn. Hetzelfde geldt voor de ruimtebehoefte: een aanliggend terrein dat nu  door de Heuvelruiters wordt gebruikt wil CelaVita in de naaste toekomst  graag overnemen en gebruiken om te kunnen uitbreiden. Hier zijn gesprekken met de Heuvelruiters, Camping Heidegaard en gemeente gaande. Uitdaging is om op vrijwel dezelfde plek en dezelfde voorzieningen de productie te verdubbelen, daarop is in het verleden deels al geïnvesteerd. Wat ons bijzonder aansprak is de filosofie dat men de behoefte van de consument volgt; produceren daar waar de vraag is.Niet door producten uit te voeren naar de landen waar die behoefte opkomt, maar om zodra dat mogelijk is juist daar een fabriek te bouwen. Dan investeer je ook in de economie van dat land, benut je hun arbeidspotentieel, enz. Dit sociaal ondernemen staat bij CelaVita hoog in het vaandel. Als missie geldt een tweesporenbeleid: producten zowel onder eigen naam als onder naam van een afnemer (b.v. een supermarkt) leveren, en daarnaast werken aan verbetering onder de trefwoorden gezondheid, duurzaamheid en innovatie. Er is dan ook nog lang geen eind aan het brede assortiment van producten.    

Tijdens een rondleiding vertelde productieleider Gerrit Hop ons alles over aanlevering, sorteren, wassen, stomen, schillen, drogen, het gesloten systeem van afvalwater etc. Er gaat zo weinig mogelijk verloren van zowel de aardappels als de bijproducten. Via volautomatische sorteersystemen gaat er dagelijks een enorme hoeveelheid aardappels door de lijnen. Er wordt gebruik gemaakt van zuiver bronwater wat zoveel mogelijk weer hergebruikt wordt. Uiteraard is er meer te vertellen, maar veel is ook te lezen op de website www.celavita.nl. Voor ons een heel nuttig werkbezoek. 

Hans het Lam / Ton van Leijen / Engbert Jan Ruitenberg / Liesbeth Vos / Inge de Vries

Labels

« Terug

Reacties op 'CelaVita: meer dan aardappels'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.