Gelukkig Nieuwjaar

portret Engbert Jan mei 2014dinsdag 03 januari 2017 16:07

Het is veelal een goede gewoonte bij het begin van een nieuw jaar om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. Soms wordt dat wat specifieker gemaakt door toevoegingen van veel gezondheid, veel voorspoed of succes met school of bedrijf. Het is lastig om in algemeenheid aan te geven wat iemand gelukkig maakt. Het is een gevoel dat van binnenuit komt en niet direct te maken heeft met het welvaartsniveau van de desbetreffende persoon. 

Nederland staat in de overzichten van meest welvarende landen steevast bij de top van de wereld. Toch zijn er steeds meer geluiden van ontevredenheid, veel mensen voelen zich onveilig of niet gehoord. Sinds de ontzuiling (het loslaten van de band tussen de mens en een levensbeschouwelijke of politieke zuil) hoort men niet ‘vanzelfsprekend’ meer ergens bij. In de politiek wordt daar handig op ingespeeld door allerlei populistische partijen. Tegenstellingen worden uitvergroot, echte oplossingen worden vaak niet geboden. Dat zet mensen tegen elkaar op, we zien het (nationale) debat dan ook nogal eens verharden. Dit alles maakt dat veel mensen onzeker worden en geen vertrouwen meer hebben. Vaak kiezen mensen dan voor het eigen belang. Een veel gehoorde kreet is: “als ik het maar goed heb”. 

In mijn beleving kan echt geluk alleen maar ontstaan door verbinding van mensen, in relaties maar ook als samenleving. Samen dingen doen, elkaar versterken en samen genieten. Genieten van de dingen die wel goed gaan, van de schoonheid van de schepping van de liefde van de mensen om je heen van een jong stel dat gaat trouwen van ………. 

Geluk heeft veel te maken met het gevoel van dankbaarheid en waardering voor de dingen die je hebt, en die goed gaan. Dankbaarheid is een krachtige emotie van geluk, en wie zich dankbaar voelt is bijna per definitie gelukkig. 

Ik wens iedereen een gelukkig Nieuwjaar! 

Engbert Jan Ruitenberg

« Terug

Reacties op 'Gelukkig Nieuwjaar'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.