Kalmte na de storm

portret Engbert Jan mei 2014dinsdag 28 maart 2017 14:54

De storm rond de verkiezingen is weer gaan liggen. We kunnen zeggen dat het gezonde verstand heeft gezegevierd. Beweringen dat kiezers zich massaal afkeren van de politiek zijn niet waar gebleken. Met een opkomst percentage van 81,9% heeft de kiezer aangetoond wel betrokken te zijn. Door massaal te stemmen op de ‘normale’ partijen met een verkiezingsprogramma waar de ideologieën in beschreven staan heeft de kiezer gesproken. En of het dan de meest rechtse partij is die opkomt voor het individu of de meest linkse met idealen van: wij voor ons allen, daar zal een ieder zijn eigen drijfveer voor gehad hebben.

Nu is het aan partijen om een coalitie te sluiten, met elkaar afspraken te maken welke richting het op moet met Nederland. VVD, CDA en D66 hebben samen net geen meerderheid, daarom wordt geprobeerd met GroenLinks tot een akkoord te komen. De verschillen in opvattingen op sociaal economische gebied en met name het milieubeleid zijn dermate groot dat het niet voor de hand ligt dat dit gaat lukken. Ondertussen wacht de ChristenUnie kalm af hoe dit verloopt. Het is niet ondenkbaar dat deze partij nodig zal zijn om een meerderheid te vormen. Op basis van het verkiezingsprogramma lijkt de kans van slagen groter dan met GroenLinks.

 In Oldebroek is de ChristenUnie een vertrouwde partij die wederom veel stemmen heeft gekregen, 250 meer dan in 2012. Landelijk was er ook een flinke winst wat net niet resulteerde in een zesde zetel. Gert Jan Segers heeft met zijn team een mooie campagne gevoerd en veel waardering gekregen. Het verkiezingsprogramma ‘Hoopvol realistisch’ spreekt veel mensen aan maar in het stemhokje besluiten ze dan toch om op een ‘grote’ partij te stemmen. Nu kan het maar zo zijn dat juist deze kleine partij nodig is om een meerderheid te verkrijgen. De vijf zetels zijn dan precies voldoende. Veel mensen zullen dat als toeval zien maar ik geloof niet in toeval ….

Engbert jan Ruitenberg

« Terug

Reacties op 'Kalmte na de storm'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.