Gemeenteraad: speelbal of spelbepaler? (Column)

donderdag 10 juni 2010 15:04

Winst vooral voor rechts, verlies voor de christelijke partijen. We hebben zorgen over de toekomst. Welk kabinet gaat er komen? Wat gaat dat kabinet doen? De problemen in Nederland zijn groot. Hoeveel gaat het rijk korten op de bijdrage aan de gemeenten? Dat bepaalt ook hoeveel we moeten bezuinigen in Oldebroek. We hebben weinig eigen inkomsten en zijn sterk afhankelijk van rijk en provincie. We ondervinden gevolgen van de economische en financiële crisis (denk aan onze woningmarkt), maar ook van landelijke (en provinciale) keuzen. Worden we speelbal, of is er een andere weg?

Als fractie vinden we dat de burger moet kunnen rekenen op een betrouwbare overheid; een sterk lokaal bestuur, dichtbij de burgers. Maar ja, onze middelen zijn beperkt, we zijn niet groot, ons ambtenarenbestand is bescheiden, we zijn financieel en fysiek kwetsbaar. Is er dan niet teveel versnippering van dure voorzieningen over de gemeenten? (Ieder z’n eigen zwembad, raadhuis, dorpshuizen, sportcomplexen, brandweerkazernes enz.). Moeten we niet opschalen naar grotere gemeenten? De VNG werd teruggefloten toen ze 34 grote gemeenten voorstelde, en de provincies en waterschappen wilde afschaffen.

Ook wij en de andere fracties in Oldebroek kiezen niet voor zo’n rigoureus middel. Wij vinden dat we onze kracht moeten zoeken in een andere vorm van ‘opschaling’: samenwerken, dure specialisten samen in dienst nemen, voorzieningen spreiden. Dit raakt de samenleving direct, want we hebben het dan o.a. over het gebruik van voorzieningen als dorpshuizen, sportaccommodaties etc.

Besturen van instituten hebben hier een boodschap aan. Meer gemeenschappelijk gebruik van onze verworvenheden wordt noodzaak. Dus roepen we de samenleving op om die eigen verantwoordelijkheid te zien en op te pakken. Want de lijn is duidelijk: minder geld van de rijksoverheid = minder geld voor de Oldebroeker samenleving = minder voorzieningen (of zelfs sluiting). Als we dat met z’n allen niet willen moeten we samen naar oplossingen zoeken. Inschikken, bereidheid tot gezamenlijk gebruik worden noodzakelijk om een gezond en goed voorzieningenniveau te behouden. En samenwerking levert ook inhoudelijke winst. Besturen van instellingen: denkt u mee? Laten we geen speelbal worden, maar spelbepaler.

Reageren of meedenken? mijn-idee@oldebroek.christenunie.nl. Zie ook www.oldebroek.christenunie.nl

 

Op de fractiefoto van links naar rechts: Inge de Vries, Engbert Jan Ruitenberg, Henk van Bergeijk, Gijs van den Brink, Ton van Leijen en Wim Boer

« Terug

Reacties op 'Gemeenteraad: speelbal of spelbepaler? (Column)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.