Zonder vrijwilligers lukt het niet

donderdag 30 september 2010 10:57

Of het nu gaat om een sportvereniging, een dorpshuis of een inloopochtend voor ouderen, zonder de inzet van vrijwilligers zouden deze voorzieningen niet of nauwelijks mogelijk zijn in onze gemeente.

Vrijwilligerswerk is onmisbaar voor onze maatschappij. De vrijwilligers zijn met elkaar verantwoordelijk voor de zogenaamde zachte waarden, die niet met geld beloond worden, maar die onze maatschappij wel leefbaar houden. Zonder inzet van vrijwilligers zou onze samenleving gewoon een stuk minder kwaliteit hebben.

De rol van vrijwilligers is nog belangrijker geworden als gevolg van de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. De WMO gaat uit van zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid van burgers om zoveel mogelijk voor elkaar te zorgen. Gelukkig zien veel burgers van onze gemeente dat ook zo.

Om als gemeente deze vrijwilligers goed te ondersteunen, moet er eerst goed nagedacht worden over wat echt noodzakelijk is en daarvoor is de beleidsnota vrijwilligers geschreven. Op deze nota hebben we echter wel wat kritiek: de visie die de gemeente Oldebroek formuleert in deze notitie is in onze ogen te algemeen. Het wordt niet duidelijk wat voor samenleving de gemeente voor ogen heeft over vier jaar op het gebied van het vrijwilligerswerk. Waar wil de gemeente naar toe? Wat mogen de sportclubs, de muziekverenigingen, het jongerenwerk enz. van de gemeente verwachten? Het lijkt ons goed om de visie van de gemeente Oldebroek op het gebied van de vrijwilligers beter te formuleren.

Tijdens de raadsvergadering van 28 september 2010 kon de wethouder ons ook geen duidelijk antwoord over die visie geven. Wel heeft de wethouder ons toegezegd dat de website van de gemeente zal worden aangepast. Het is handig als verenigingen en organisaties die met vrijwilligers werken, hier gemakkelijk op kunnen vinden waar zij aan moeten voldoen( te denken valt bijv. aan de wet- en regelgeving).

De activiteiten die gepland zijn om de vrijwilligers beter te ondersteunen en vast te houden zijn sober, maar lijken ons wel effectief om de vrijwilligers te ondersteunen.

We zijn blij dat samen met de regiogemeenten gekeken wordt naar regeldrukvermindering voor vrijwilligersorganisaties, want het blijkt vaak nog een hele klus om een aanvraag bij de gemeente geregeld te krijgen..

De ChristenUnie zal de komende vier jaren goed in de gaten houden of het beleid dat de gemeente voor ogen heeft ook daadwerkelijk de vrijwilligers steun biedt bij het uitvoeren van hun taken!

Inge de Vries- de Jong

« Terug

Reacties op 'Zonder vrijwilligers lukt het niet'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.