Verandering in afvalinzameling in regio verband
In de raadsvergadering van 14 maart heeft de raad ingestemd met de toetreding aan Veluwe B.V. een lokale B.V. voor de afvalinzameling van de 5 gemeenten in onze regio (Oldebroek, Elburg, Ermelo, Harderwijk en Nunspeet). Met de toetreding zorgen we ervoor dat de afvalinzameling voor de toekomst geborgd wordt.
Toch was dit besluit niet zo eenvoudig als dat het doet lijken. We hebben over dit onderwerp dan ook twee keer vergaderd in de commissie en twee keer in de raad en dat is logisch want een goede afvalinzameling is voor Oldebroek van groot belang. Dit belang wordt nog meer versterkt doordat Oldebroek in het verleden Diftar heeft ingevoerd (Dit houdt in dat (deels) betaald wordt op basis van de hoeveelheid restafval dat wordt aangeboden). Waarbij we als doelstelling hebben om de restafval sterk terug te dringen. Uit de evaluatie van Diftar was al zichtbaar dat het restafval in gemeente Oldebroek in de afgelopen jaren sterk is teruggelopen (Van 149,5 kg p.p in 2019 naar 88,5 kg p.p in 2022). Dat willen we natuurlijk behouden, waarbij een milieustraat ook van groot belang is en beschikbaar moet zijn voor onze inwoners. De wethouder heeft de toezegging gedaan dat hij voor deze continuïteit wil zorgen. Gemeente Elburg heeft aangegeven dat zij de milieustraat (in afgeslankte vorm) zullen gaan realiseren. Wij hebben de wethouder meegegeven de alternatieven wel te blijven onderzoeken, zodat er een back-up beschikbaar is. De wethouder heeft aangeven dit te blijven doen.
Wij hebben als raad de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een doelmatig en efficiënt afvalbeleid die er dus voor zorgt dat we de afvalinzameling voor onze inwoners borgen, voor zowel de korte als de lange termijn. In 2019 is een onderzoek gestart voor de toekomstige inzameling met de vraag zelf doen, uitbesteden of samenwerken. Uit die onderzoeken kwam naar voren dat aansluiten bij een bestaande overheid gedomineerde organisatie de beste optie is. In de markt is zichtbaar dat steeds meer partijen zich terugtreden uit de particuliere afvalinzameling. Daarom vindt de ChristenUnie het verstandig om niet alleen op de markt te steunen, maar ook te kijken welke andere oplossingen er zijn. Natuurlijk zien wij ook de goede inzet van de huidige aanbieder (ACONOV), maar is ook merkbaar dat er sprake is van een steeds grotere afhankelijkheid .
Met de toetreding tot Veluwe B.V. zorgen we voor een toekomst bestendige afvalinzameling waarbij we invloed blijven uitoefenen op de kosten via de dienstverleningsovereenkomst, we houden meer grip dan via een aanbesteding. We kunnen eigen beleidskeuzes maken die ook direct door te voeren zijn. Als we aanpassingen in een Europese aanbesteding willen maken dan is dat lastiger.
In het voorstel en in het bedrijfsplan is opgenomen dat de invulling zoveel mogelijk lokaal zal gebeuren. Dat betekent dus dat inwoners uit onze regio ingezet zullen worden voor de afvalinzameling.
We vinden het jammer dat er niet meer invulling wordt gegeven aan het duurzaam inzetten van de huidige middelen, maar dat alles nieuw wordt aangeschaft. We hebben de wethouder nogmaals aangegeven om hier bij het vormgeven van de Veluwe B.V. wel rekening mee te houden.
Als ChristenUnie Oldebroek hebben we op basis van bovenstaande afwegingen ingestemd met het voorstel. Waarbij we de wethouder hebben gevraagd ons te blijven informeren over de voortgang van zowel de realisatie van de milieustraat in Elburg alswel de voortgang van het project voor het opstarten van Veluwe B.V.
- Labels
Archief > 2024 > maart
- 26-03-2024 26-03-2024 19:03 - Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Oldebroek
- 25-03-2024 25-03-2024 08:30 - Verandering in afvalinzameling in regio verband
- 18-03-2024 18-03-2024 14:07 - Kennismaken met Stichting Woonzorg De Plataan
- 11-03-2024 11-03-2024 00:00 - ChristenUnie positief over Gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan (GVVP)
- 03-03-2024 03-03-2024 22:31 - Op de koffie bij vergader- en feestlocatie "Aangenaam bij Mirre"