Ruiterverenigingen krijgen allerlaatste kans op gemeenschappelijk hippisch centrum

paardzaterdag 04 juli 2009 20:53

De Heuvelruiters, NoordVeluweruiters en Ponyclub Oosterwolde hebben van de meerderheid van de gemeenteraad nog tot uiterlijk 31 december van dit jaar de tijd gekregen om het samen eens te worden over de realisatie van een gemeenschappelijk hippisch centrum in de gemeente Oldebroek (HCO). Een tweetal locaties is nog in beeld te weten de Brandsweg en de Bovenheigraaf. Het komende halfjaar zal duidelijk moeten worden in hoeverre deze locaties haalbaar zijn om een HCO te realiseren en of de ruiterverenigingen het samen eens kunnen worden.

In de raadsvergadering van 26 mei is een motie van de ChristenUnie - samen met CDA en PvdA ingediend - aangenomen waarin de verenigingen opgeroepen werden om op zeer korte termijn samen na te gaan of een gemeenschappelijk HCO tot de mogelijkheden behoort. De ponyclub Oosterwolde en de NoordVeluweruiters hebben nu tijdelijk onderdak gevonden aan de Brandsweg bij stal Van den Berg en zoeken naar een permanente oplossing. Vanwege de uitbreidingsplannen van Cela Vita zullen ook de Heuvelruiters op termijn moeten uitzien naar een nieuwe locatie. Het ligt dus meer dan voor de hand om in één keer een gemeenschappelijk hippisch centrum te realiseren. Samen op één locatie werkt uiteraard kostenbesparend maar ook hoeft maar één keer een tijdrovende bestemmingsplanwijzigingsprocedure doorlopen te worden. In de raadsvergadering van 30 juni werd duidelijk dat de NVR en PCO de voorkeur geven aan de locatie de Brandsweg en dat de Heuvelruiters graag zien dat een hippisch centrum gerealiseerd zal worden aan de Bovenheigraaf. Reden voor de ChristenUnie om de ruiterverenigingen via een amendement (wijzigingsvoorstel) de allerlaatste kans te geven binnen 6 maanden het samen eens te worden. Het amendement werd tijdens een schorsing van de raadsvergadering samen met het CDA en PvdA opgesteld en samen met de coalitiepartners ingediend en kreeg dus vervolgens de steun van de meerderheid van de raad. Na een halfjaar zal er ook duidelijkheid moeten komen in hoeverre het haalbaar is om op de locaties aan de Brandsweg respectievelijk de Bovenheigraaf een HCO te ontwikkelen. Hierbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan het bestemmingsplan en de kosten die er mee gemoeid zijn. Maar ook of de gronden voor de nieuwe locatie wel vrij van pacht zijn. Voor de ChristenUnie staat voorop dat alle ruiterverenigingen er samen uit komen want gemeentelijke medewerking verlenen aan de ontwikkeling op 2 locaties zit er wat betreft onze fractie niet in.

Één onderdeel van het collegevoorstel, dat uitging van ontwikkeling van een HCO op de Brandsweg, is in het amendement wel overgenomen. Schoorvoetend is onze fractie akkoord gegaan om uit strategische overwegingen agrarische gronden aan de Brandsweg aan te kopen voor een bedrag van € 300.000,-. Schoorvoetend, omdat voor onze fractie de locatie aan de Brandsweg tot op heden niet de voorkeur verdient om een hippisch centrum te realiseren. Het college gaf aan weer makkelijk en zonder al teveel kosten van deze grond af te kunnen komen als deze niet gebruikt kan worden. Strategisch kunnen deze gronden wellicht ingezet worden als ruilgrond voor de gebruikers die hun agrarische grond af moeten staan ten behoeve van een HCO.

In het verleden heeft de gemeente zoweel planologisch als financieel steun verleend aan de vestiging van De Heuvelruiters op de huidige plek. Ook de andere clubs ontvangen subsidie. We dragen de paardensport een zeer warm hart toe. Maar de clubs moeten ook bereid zijn om on speaking terms met elkaar te komen, en zich samen sterk te maken voor een gezamenlijk hippisch centrum. Natuurlijk met zoveel mogelijk behoud van eigenstandigheid, het gaat uiteraard niet om een fusie of iets dergelijks.

We blijven vertrouwen dat men deze uitgestoken hand nu echt aanneemt.

Henk van Bergeijk

 

Zie ook onderstaand onze eerdere bijdragen over dit onderwerp

Raadmeerderheid voor amendement ChristenUnie onderzoek komst manege aan de Brandsweg

Raad steunt motie ChristenUnie over hippisch centrum Oldebroek

Labels

« Terug

Reacties op 'Ruiterverenigingen krijgen allerlaatste kans op gemeenschappelijk hippisch centrum'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.