Advies informateur: ChristenUnie verder met SGP en CDA

maandag 01 januari 2007 12:05

Dinsdagavond hebben de raadsfracties van Oldebroek een tussenrapport van informateur Janco Cnossen besproken. Na de uitslag van de verkiezingen van 3 maart 2010 lag een combinatie van ChristenUnie, SGP en ABO voor de hand. Een samenwerking tussen ChristenUnie en ABO is echter – zo blijkt uit het rapport van Cnossen - niet mogelijk. De nieuwe raad van Oldebroek staat voor twee opgaven: een minder intern gerichte bestuurscultuur, en het zorgen voor financieel-economische stabiliteit in een meerjarenperspectief. Alle partijen onderkennen de urgentie van deze beide opgaven. De vernieuwingsvoorwaarden die ABO echter aan met name de ChristenUnie stelt houden in dat de ChristenUnie niet alleen zijn beoogd wethouder moet laten vallen, maar in feite grotendeels ook de leden van de nieuw gekozen fractie. Vanzelfsprekend kan de ChristenUnie daar niet in meegaan. Een tweede mogelijkheid is blijkens het rapport dan de combinatie ChristenUnie-SGP-CDA.

Haalbare coalities

Aan dit tussentijds advies zijn gedurende twee weken vele intensieve gesprekken voorafgegaan door de informateur met alle fracties, en combinaties ervan. Deze begonnen met als vertrekpunt de genoemde combinatie van ChristenUnie-ABO-SGP. Deze combinatie zou gedragen worden door 13 van de 19 zetels.Echter de ABO stelde dermate voorwaarden aan de ChristenUnie dat de samenwerking binnen een coalitie absoluut niet haalbaar blijkt. Letterlijk schrijft Janco Cnossen het volgende hierover in het advies.

"De voorwaarden die ABO stelt aan deelname aan een nieuw college zijn verbonden met de visie op verandering in de bestuurscultuur die deze partij wil realiseren. ABO stelt, dat dit slechts realiseerbaar is wanneer de nieuwe coalitie met een geheel schone lei begint. Dit betreft niet alleen de inhoud, maar ook de personen die daaraan met elkaar moeten werken. Vertegenwoordigers van de "oude bestuursstijl" passen niet in het nieuwe college.

Ook aan de fractievoorzitters van de aan de coalitie deelnemende fracties stelt ABO deze voorwaarde van vernieuwing. ABO is van opvatting dat er in de stijl van de ChrUnie een zichtbare breuk moet zijn m.b.t de vorige collegeperiode(n). Die stijl wordt grotendeels verpersoonlijkt door de fractievoorzitter.

ABO acht het niet uit te leggen aan de eigen achterban wanneer men aan een coalitie deelneemt met bestuurders die de verpersoonlijking zijn van de cultuur waarmee men juist wil breken. ABO heeft niet de indruk dat de ChrUnie tot een werkelijke verandering van de bestuursstijl of –cultuur wil komen. De gesprekken hebben deze indruk niet weggenomen.

ABO concludeert, dat samenwerking in een coalitie met de ChrUnie niet mogelijk is als de persoon van de beoogde wethouder en de samenstelling van de fractie niet wijzigen."

Contouren nieuwe coalitie

Het zal duidelijk zijn dat de fractie van de ChristenUnie onmogelijk de wens van een groot aantal inwoners (28%) die gestemd hebben op onze lijsttrekker en fractieleden naast zich neer kan leggen door zich terug te trekken als raadslid of niet beschikbaar te zijn als wethouder. Nu deze door de ABO gestelde voorwaarde niet ingewilligd kan worden, adviseert Cnossen de fracties om de komende weken te onderzoeken of tot inhoudelijke overeenstemming gekomen kan worden tussen ChristenUnie, SGP en CDA (samen goed voor eveneens 13 zetels) over met name de bestuurlijke vernieuwing en de financiën. In ons verkiezingsprogramma hebben wij daartoe al een aantal concrete voorstellen aangereikt en die zullen wij zeker inbrengen bij de coalitiebesprekingen.

Naar onze mening is het een goed advies, omdat er slechts sprake is van de contouren van deze combinatie waarin ook aan het noodzakelijke vertrouwen over en weer gewerkt moet worden. Wel is het zo dat de ChristenUnie en SGP al tot een eerste inhoudelijke overeenstemming over punten voor een bestuursakkoord waren gekomen, maar er zal nog veel doorgesproken moeten worden wil deze samenwerking hechter en concreter worden. Cnossen noemt in dit verband dat er nadrukkelijk ruimte moet zijn voor het afwegen en prioriteren van investeringen of investeringsvoornemens.

Werken aan versteviging

Cnossen adviseert zijn rapport te beschouwen als een tussentijds advies en bij het vervolg externe deskundigheid in te schakelen. Alle fracties – dus behalve de voorlopig coalitiepartners ook ABO, PvdA en VVD - hebben het advies van de informateur onderschreven. De gesprekken tussen ChristenUnie, SGP en CDA krijgen nu dus een vervolg onder leiding van Cnossen.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
advies informateur Oldebroek180,2 kBapplication/pdfdownload
Labels

« Terug

Reacties op 'Advies informateur: ChristenUnie verder met SGP en CDA'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.