Goed nieuws!

dinsdag 06 december 2011 09:00

Er zijn mediamensen die zeggen: goed nieuws is geen nieuws. Ze vinden dat iets pas interessant is als het afwijkt, zoals misstanden. Maar dat zou niet best zijn! Nu lijkt het er wel eens op dat “we” het gemakkelijkst over negatieve zaken praten. De schrijver Godfried Bomans legde ooit een verband met onze volksaard. Hij gaf ruim dertig voorbeelden van uitspraken die daarop wijzen. Zoals: “Ze zoeken ’t maar uit. Daar heb ik geen boodschap aan. Wat koop je d’r voor? Je kan me nog meer vertellen. Ze doen maar. ‘k Had het al lang gezien. Ik heb er lak aan. Ik geloof het verder wel.” 

Media hebben een grote verantwoordelijkheid. Burgers moeten kunnen afgaan op evenwichtige verslaggeving, met scheiding tussen feiten en opinie. Soms wringt het daar, ook in de reacties van mensen daarop. Een voorbeeld. Nog deze zomer knelde de vraag: “kan het zwembad  blijven bestaan? Het kost de gemeenschap steeds meer!” Maar in november steunden alle fracties in de raad een collegevoorstel voor behoud van het bad. Goed nieuws dus! Maar dit werd overschaduwd een detail waarover de raad van mening verschilde. Enkele partijen wilden de wachtlijsten voor zwemlessen oplossen door deze op zondag te geven. Dat bleek echter niet nodig, het kon door de week worden geregeld. Maar juist dit detail werd breed uitgemeten in de media en in reacties. Je kon ongezouten kritiek lezen van mensen die blijkbaar de stukken niet kenden of niet bij de commissie- of raadsbehandeling aanwezig waren. Iemand presteerde het zelfs de hele raad ‘politieke prutsers’ te noemen. Dat is verwerpelijk.   

Zwembad blijft behouden: goed nieuws! En er is nog veel meer waar we als samenleving blij mee kunnen zijn. Oldebroek kreeg een fraai winkelhart. Er komt eindelijk beweging bij de oude locatie Koops bedden. De Stationsweg in Wezep heeft een aantrekkelijke facelift gekregen. De locatie  Amsberg wordt aangepakt. Enz. enz. Conclusie: er is gelukkig heel veel goed nieuws. Dit wilden we even kwijt. 

Henk van Bergeijk, Wim Boer, Gijs van den Brink, Ton van Leijen, Engbert Jan Ruitenberg, Inge de Vries-de Jong

Reacties: mijn-idee@oldebroek.christenunie.nl. Info: www.oldebroek.christenunie.nl

Labels

« Terug

Reacties op 'Goed nieuws!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011 > december