Meer samenleving minder overheid

dinsdag 27 december 2011 19:21

In de raadsvergadering van dinsdag 13 december stond de bezuiniging op de beheerplannen openbare ruimte op de agenda. We moeten flink bezuinigen in Oldebroek. Een post waar flink veel geld mee gemoeid is, is het beheer en onderhoud van het groen en wegen en alles wat daar mee te maken heeft. Door te accepteren dat het allemaal wat minder onderhouden wordt kunnen we € 335.000,= besparen. Als fractie van de ChristenUnie hebben we ingestemd met de bezuinigingsvoorstellen. En we zien mogelijkheden om nog meer te besparen.

Onze fractie is niet blij  met de keuzes die moeten worden gemaakt. We realiseren ons dat dit toch wel een flinke  impact zal hebben op de kwaliteit van de leefomgeving in onze gemeente. We zijn gewend dat de openbare ruimte in onze gemeente een zeer goede kwaliteit heeft. Maar door de keuzes die we nu moeten maken zal dit gaan veranderen. We moeten echter bezuinigen en dan is het keuzes maken. De uitdaging is daarom om met minder geld toch een voldoende te halen. En daar waar we meer willen zullen we een beroep op onze burgers moeten doen. Meer samenleving minder overheid. 

We zien ook wel kansen. We denken namelijk dat door omwonenden of instellingen meer te betrekken bij het beheer en onderhoud van de leefomgeving het verantwoordelijkheidsgevoel voor de wijk ook zal toenemen. Zo kan er een win-win situatie ontstaan. Het is de uitdaging om een stimulerend concept te maken waardoor mensen gemotiveerd raken om de handen uit de mouwen te steken voor de wijk. Zoals te bekijken of buurten of verenigingen het gehele beheer van het groen van een wijk op zich kunnen nemen. Het college heeft ons toegezegd dit verder uit te zullen werken. 

De grootste besparing wordt gerealiseerd op onderhoud en beheer van de wegen. Op onderhoud van asfalt wegen valt niet veel te besparen. Als je dit niet goed en tijdig doet kost het uiteindelijk alleen maar meer. Ook is de gemeente verantwoordelijk voor een goed kwaliteitsniveau, een veilige weg is een must. We gaan wel veel minder sparen voor rehabilitatie/vervanging van wegen. Tot nu toe hadden we een systematiek om 70 jaar in de toekomst te kijken en te becijferen wat we moesten sparen om de vervangingsinvesteringen  te kunnen betalen. Het voorstel is nu om ‘het blikveld’ te beperken tot 30 jaar. We gaan dus minder sparen voor vervangingsinvesteringen. Dat houdt wel het risico in dat we de problemen voor ons uit schuiven. Maar we achten dit verantwoord omdat er nieuwe technieken zijn die met extra onderhoudsbeurten totale rehabilitatie overbodig maken wat dus ook minder kosten betekent. 

Als fractie van de ChristenUnie denken we dat er nog meer kan worden bespaard. Daarom hebben we een paar voorstellen gedaan. Het college heeft ons toegezegd deze voorstellen te willen uitwerken, en ze acht het reëel dat deze extra bezuinigingen kunnen worden gerealiseerd. 

Er staan heel veel verkeersborden in Oldebroek. In het voorstel is opgenomen om het onderhoud op deze borden te verminderen. Dus minder schoonmaken, minder snel vervangen. Als fractie van de ChristenUnie hebben we al verschillende keren gevraagd om te bezien of het aantal verkeersborden kan worden verminderd. Elke keer kregen we het antwoord dat dit een goede gedachte is en dat er waarschijnlijk wel mogelijkheden zijn maar er is tot nu toe niets mee gedaan. We denken dat een vermindering van 10% haalbaar moet zijn. Wat weer een besparing van € 7.000,= oplevert. Een meldpunt voor overtollige verkeersborden kan volgens ons daar bij helpen. 

De gemeente Oldebroek heeft ongeveer 3800 lichtmasten in beheer en onderhoud.  Als fractie  hebben we ook al regelmatig  gevraagd te bezien of het niet minder en zuiniger kan in de gemeente Oldebroek. We denken dat het best wel minder kan, de voorbeelden zijn er.  Als je weet dat elke lichtmast in Oldebroek € 28,= aan energie kost en € 15,= aan onderhoud dan wil je er toch graag snel een groot aantal uitdoen. Als het niet  om het geld is, dan toch zeker omwille van het milieu. W we willen niet maar zo lukraak masten uit doen, maar met beleid. Als 25% van de lichten uit kunnen dan  besparen we € 40.000,=. Wethouder Kok heeft ons toegezegd het een uitdaging te vinden om dit bedrag te realiseren. 

Dit zijn allemaal maatregelen die niet uit luxe zijn geboren maar gewoon omdat we minder geld te besteden hebben. Alle fracties konden zich hier in vinden en het collegevoorstel werd unaniem aangenomen. We hopen dan ook dat de inwoners van Oldebroek de handschoen op zullen pakken en zullen beseffen dat het niet meer vanzelfsprekend is dat de gemeente altijd alles direct regelt. En  dat er meer betrokkenheid en inzet van inwoners wordt verlangd: Meer samenleving minder overheid. 

Engbert Jan Ruitenberg

Labels

« Terug

Reacties op 'Meer samenleving minder overheid'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011 > december