Zin en onzin over zwembad en zondag

maandag 05 december 2011 09:05

Het is zinvol om achteraf nog eens even terug te kijken op de discussie over het zwembad in Wezep. Want er gebeurde iets vreemds. We zijn blij met ons zwembad. De kosten ervan namen echter in de loop de jaren enorm toe. Daarom wilde de raad daar greep op krijgen. Omdat het om gemeenschapsgeld gaat. In november ging de hele raad (!) akkoord met een collegevoorstel dat deze kosten beheersbaar maakt, en een gezonde bedrijfsvoering bevordert. Mooi dus. Maar in de zijlijn van dit verhaal was er de kwestie van wachtlijsten voor zwemles. Er werd flink over nagedacht. Uiteindelijk bleek (informatie van het zwembadmanagement, ervaringen van mensen die het kunnen weten) dat dit probleem op te vangen is door meer lessen op de zaterdag te plannen. Daardoor is het niet nodig de zondag er voor in te schakelen. Een logisch en zakelijk uitgangspunt. Daarvoor hadden zowel het college als de coalitiepartijen stevige argumenten. Je hoeft het daar niet mee eens te zijn, maar met deze gang van zaken is niks mis zou je denken.

De oppositiepartijen ABO, PvdA en VVD wilden echter een onderzoek naar de behoefte van zwemles op zondag. College, ChristenUnie, SGP en CDA vonden dit niet nodig: er was immers een betere oplossing. Maar vervolgens bleek dat ABO/PvdA/VVD de andere partijen en het college ervan verdachten dat zij op heersende wijze wilden bepalen dat ‘andersdenkenden’ niet op zondag mogen zwemmen. Vreemd, want dat is niet zo, en was hier ook niet aan de orde. Het ging om zwemlessen op zondag. En voor ons was het zakelijk uitgangspunt dat je daarvoor de zondag niet hoeft te belasten. Overigens hebben partijen natuurlijk de vrijheid om te pleiten voor langere openstelling van het zwembad op zondag. Maar in een democratie geldt heel simpel dat de mening van de meerderheid beslissend is. Als ABO, PvdA en VVD een meerderheid hadden, zouden omgekeerd de andere partijen dat moeten accepteren. Ook onze fractie moet wel eens ‘verlies’ incasseren, dat hoort erbij. Opnieuw: niks mis mee, zo werkt democratie. De berichtgeving en reacties in de media over deze ontwikkeling waren nogal eenzijdig, we schreven erover in onze column in Huis aan huis, en op onze site onder der kop “Vooruit met zwembad De Veldkamp”. 

Men kan het jammer vinden dat coalitie en oppositie elkaar niet vonden op dit detail, maar dat rechtvaardigt niet dat men de raad als geheel belachelijk maakt. Of komt met scheldkanonnades en verwijten die men niet waar kan maken, omdat het zo lekker klinkt, of omdat men als men z’n zin niet krijgt denkt dat de waarheid niet meer belangrijk is. Iemand schrijft doodleuk ‘nergens een financieel met cijfers gedetailleerde onderbouwde oplossing gehoord of gelezen te hebben’; terwijl er niet alleen een dik rapport ligt, maar de raad ook nog eens met aanvullend cijfermateriaal is gediend! Ook duurde het debat over dit aspect geen uren. En het  ging zowel bij oppositie en coalitie – zoveel vertrouwen hebben wij nog wel in alle fracties – in essentie wel degelijk om het belang van de burgers. Alle fracties hebben zich sterk gemaakt voor behoud van deze belangrijke voorziening. Wij blijven ook in de toekomst letten op de financiële beheersbaarheid. Dat is onder andere waar wij continu mee bezig zijn.  Een ’bezorgde burger’ scheldt op internet niet alle fracties uit voor amateurs of politieke prutsers, maar komt eens langs  voor een gesprek. Welkom! 

Wij willen de discussie niet oprakelen. Omdat echter zowel VVD als ABO er in hun columns en breder op terug blijven komen willen we ons wel blijven verzetten tegen verdraaide beelden. Burgers hebben recht op het echte verhaal.   

Fractie van de ChristenUnie

Labels

« Terug

Reacties op 'Zin en onzin over zwembad en zondag'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011 > december