Continuering van natuurbeheer van groot belang voor Gelderland

maandag 12 december 2011 16:12

De ChristenUnie fractie is er nog steeds niet van overtuigd dat het bestuursakkoord Natuur een positieve bijdrage levert aan het natuurbeheer in Gelderland. Dat stelt de Gelderse ChristenUnie fractievoorzitter Pieter Plug, terugkijkend op het werkbezoek van de Statenfractie samen met ChristenUnie Tweede Kamerlid Esmé Wiegman afgelopen vrijdag in Nunspeet. Ook de Tweede Kamer fractie overweegt tegen het natuurakkoord te stemmen indien er onvoldoende financiële middelen mee komen om voldoende uitvoering te kunnen geven aan het natuurbeheer. Juist voor ons als Gelderland is het, met oog op de recreatieve en economische spin-off die de natuur genereert door miljoenen bezoekers, noodzakelijk dat we ook kwalitatief natuurbeheer kunnen uitvoeren. Belangrijk is dat organisaties, agrariërs, maar ook particuliere grondeigenaren daarin mee kunnen blijven doen en daar ook financiële mogelijkheden voor blijven houden.

Tijdens het werkbezoek in Nunspeet bij Staatsbosbeheer werd nog eens pijnlijk zichtbaar welke gevolgen het bestuursakkoord impliceert. De verschillende bezoekerscentra die goed zijn voor vele honderden duizenden bezoekers staan onder financiële druk en dreigen te verdwijnen. Terwijl dit juist de centra zijn waar jongeren en ouderen vanuit stad en platteland in verbinding worden gebracht met natuur en het leven op de Veluwe en juist vanuit hier de verschillende gebieden intrekken. Een unieke combinatie van natuurbeheer, landelijk gebied maar ook in combinatie met educatieve projecten aldus ChristenUnie Tweede Kamerlid Esmé Wiegman. 

De ChristenUnie fractie zal in de vergadering van Provinciale Staten a.s. woensdag in ieder geval een motie indienen gericht op verlenging van de verschillende beheerscontracten met agrariërs en particuliere grondeigenaren. Continuïteit van het agrarisch natuurbeheer betekent continuering van o.a. de biodiversiteit. De ChristenUnie wil aansturen op een voorstel voor continuering van de beheerscontracten totdat het Rijk het agrarisch natuurbeheer buiten de herijkte EHS op zich neemt. Het liefst dienen we daarvoor een motie in met meerdere politieke partijen. Mocht dat niet haalbaar zijn, dan zullen we als ChristenUnie alsnog zelf een motie hiervoor indienen.

Labels

« Terug

Reacties op 'Continuering van natuurbeheer van groot belang voor Gelderland'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011 > december