Project huisvesten arbeidsmigranten uiteindelijk geen eenvoudige begrotingswijziging

donderdag 22 december 2011 09:15

De fractie van de ChristenUnie vindt een gedegen besluitvormingsproces van groot belang bij de huisvesting van migranten. We onderkennen daarmee ook het belang van een zorgvuldig integraal beleid. De Gemeenteraad boog zich op 13 december 2011 over: “Begrotingswijziging voor het project huisvesten arbeidsmigranten”. Een ogenschijnlijk gemakkelijk agendapunt. De raad wordt alleen om geld gevraagd en daarmee is de kous af. Niets is echter minder waar. In eerste aanleg zijn al drie aandachtspunten te noemen bij dit agendapunt.

Ten eerste: De fractie van de ChristenUnie is van mening dat behandeling van principeverzoeken en beleidsvorming, ook als dit plotseling opkomt, normaal gesproken binnen het beschikbare personeelsbudget dient te kunnen worden opgevangen. Men dient als het ware met het maken van de jaarplannen rekening te houden met onvoorziene zaken. Daardoor zal in principe geen verzoek om een begrotingswijziging zoals voorgesteld nodig zijn.

Ten tweede: Tegenover de louter financiële benadering zoals hiervoor is weergegeven moet ook de vraag onder ogen worden gezien wat de reden is voor het verzoek om extra geld. Er is sterke behoefte aan gemeentelijk beleid hoe om te gaan met het huisvesten van arbeidsmigranten. Dat beleid moet er op korte termijn komen. De direct betrokkenen zoals omwonenden, initiatiefnemers maar ook de arbeidsmigranten hebben recht op duidelijkheid. Op korte termijn kan niet of minder goed worden geschoven met beschikbare middelen in de vorm van ambtelijke capaciteit. Daarom kon de fractie van de ChristenUnie akkoord gaan met beschikbaar stellen van geld om daarmee de benodigde capaciteit in te huren.

Ten derde is er nog de inhoud van het verzoek. Van de drie aandachtspunten is dit zeker niet de minste. De hoofdlijn van het voorstel is het beschikbaar stellen van geld om de verzoeken van initiatiefnemers te behandelen en daarnaast gemeentelijk beleid te formuleren. In de toelichting op het verzoek om geld was opgenomen dat: “gelijktijdig aan het behandelen van het principeverzoek zal het beleid omtrent huisvesting arbeidsmigranten in de gemeente Oldebroek worden ontwikkeld”. Dat is naar onze mening niet de juiste volgorde. Eerst dient een beleid te worden vastgesteld en daaraan wordt een principeverzoek getoetst. We hebben voor die volgorde in de Raadsvergadering nadrukkelijk aandacht en toezeggingen gevraagd. Het college heeft, bij monde van wethouder A. Kok, ruimhartig ook deze volgorde bevestigd. Op basis van deze toezegging kon onze fractie dan ook akkoord gaan met de inhoud van het voorstel.

Kortom een laatste agendapunt van een lange agenda op 13 december 2011. Een agendapunt dat je met een hamerslag zou willen afdoen, maar waarmee dan geen recht zou worden gedaan. Wij hopen het algemeen belang gediend te hebben met onze afwegingen en het besluit in de raad.

Wim Boer

Labels

« Terug

Reacties op 'Project huisvesten arbeidsmigranten uiteindelijk geen eenvoudige begrotingswijziging'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011 > december