Opnieuw zorgen om verpleegbedden

vrijdag 28 september 2012 11:02

In Wezep is sprake van (gedeeltelijke) nieuwbouw van senioren- en/of verzorgingswoningen. De Turfhorst en Weidebeek hebben echter minder woningen dan “het oude”Veldheem, en dit zou gecompenseerd worden met nieuwbouw van Veldheem. Dan zouden er ook appartementen zijn die directe zorg van Viattence konden krijgen. Helaas zijn er geluiden te horen dat Viattence niet veel belang meer heeft bij het hebben van verpleegbedden in Wezep. Dit aantal bedden zou blijvend afnemen. Gehoopt mag worden dat dit niet juist is. Duidelijk moet zijn of er voor inwoners van de gemeente Oldebroek als het nodig is in de eigen gemeente echt een passende woonruimte beschikbaar is, intra- of extramuraal.

Aldus de fractie van de ChristenUnie. Ze stelt daarover vragen aan het college. Via deltaWonen en via de vergadering van de Commissie Ruimte en grond deze maand werd vernomen dat de bouw van Veldheem nog dit jaar start. Dat noemt de fractie een goede zaak, maar ze maakt zich zorgen over het aantal "verpleegbedden". Het beeld dat opkomt levert een onprettige situatie voor een belangrijk deel van de inwoners van Wezep. Met vragen hierover ging de fractie eerst naar de ambtelijke organisatie. Ze was echter verbaasd dat binnen de gemeentelijke organisatie niemand antwoord op deze vraag bleek te kunnen geven. Dit wekt de indruk dat de gemeente niet actief betrokken is bij dit proces en de invulling van de te bouwen locatie. 

Daarom heeft de Christenunie aan het college vragen gesteld. Ze wil allereerst weten of het geschetste beeld klopt. Heeft Viattence inderdaad niet veel belang (meer) bij het hebben van verpleegbedden in Wezep? En zal   dit aantal blijvend afnemen? Ook wil ze weten in hoeverre het college is betrokken bij het invulling geven aan de bouw van “het nieuwe Veldheem”: welke dienstverlening wil Viattence gaan bieden aan de bewoners van appartementen? Tot slot wil de fractie weten of het college op de hoogte is van de negatieve ontwikkeling rond het aantal verpleegbedden, en of het daar wat aan kan doen. 

Het moeten verhuizen naar een andere gemeente heeft veel impact. Verder staan er veel veranderingen voor de ouderenzorg op stapel. Bij bepaalde zorgvormen (zzp 1-2-3) is per 1 januari 2013 opname in een verzorgingstehuis niet meer mogelijk, of verdwijnt een zorgvorm (zzp-4) op basis van het Kunduz-akkoord. Gevolg daarvan is dat er in de toekomst alleen verpleeghuisplaatsen overblijven. Dit zal tevens tot gevolg hebben dat ouderen langer thuis moeten blijven wonen. Bij dit laatste komt er dan mogelijk veel op het bordje van mantelzorgers en/of gemeente terecht. De fractie van de ChristenUnie hoopt dat de komende gesprekken tussen college en maatschappelijke - betrokken - organisaties tot innovatieve en creatieve oplossingen leiden. 

Het is niet voor het eerst dat de fractie zich publiek uit over haar zorgen over deze ontwikkelingen. In november 2009 werden eveneens vragen aan het college gesteld over o.a. de mogelijke vertraging van de nieuwbouw van Veldheem. Ook toen werd het college bevraagd op zijn visie op en mogelijke rol bij deze ontwikkelingen; deze bleek toen zeer beperkt te zijn. “Ik las deze week in de media dat ons college in RNV-verband de informateurs heeft benaderd met een brandbrief, omdat er zorgen zijn over de bouw van woonzorgvoorzieningen in onze regio. Wij willen natuurlijk graag de mening over deze ontwikkelingen van het college horen” - aldus raadslid Liesbeth Vos van de ChristenUnie.

 

« Terug

Reacties op 'Opnieuw zorgen om verpleegbedden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012 > september