Regionaal Bureau leerplicht Noord Veluwe

rbldonderdag 05 maart 2009 10:32

Kinderen die in Nederland wonen zijn leerplichtig. De Leerplichtwet bepaalt dat gemeenten toezicht houden op de leerplicht. Bijna iedere gemeente heeft daarom een leerplichtambtenaar in dienst om deze taak uit te voeren. De gemeente Oldebroek wil de leerplicht nu onderbrengen bij het Regionaal bureau leerplicht Noord Veluwe.

In 2005 hebben de gemeenten uit de regio onderzocht of het niet beter zou zijn om de leerplichttaken met elkaar uit te voeren. Dit onderzoek gaf aanleiding tot het starten van het Regionaal Bureau Leerplicht Noord Veluwe(RBL) De gemeenten Ermelo, Elburg, Harderwijk, Nunspeet, Putten, en Zeewolde hebben besloten om hun gemeentelijke leerplichttaken neer te leggen bij het nieuw te vormen RBL.
De gemeente Oldebroek besloot in 2007 (nog) niet mee te doen. De reden was de achterstand op het gebied van leerplicht in onze gemeente. De functie was een half jaar onbezet geweest en er moest nog een flinke inhaalslag plaatsvinden. Meerdere keren heeft onze fractie de wens uitgesproken om aan te sluiten bij het RBL De laatste jaren is er al wel een inhaalslag geweest wat betreft leerplichtzaken, maar het blijft met één medewerker op deze positie een kwetsbare situatie. Je hoeft alleen maar aan verlof of ziekte van de medewerker te denken. Ook ben je bij personeelsverloop alle opgebouwde kennis weer kwijt en alle energie die gestoken is in het leggen van contacten. Verminderen van die kwetsbaarheid bij het toezicht op de naleving van de leerplicht is dan ook een prima zaak omdat spijbelgedrag vaak een duidelijk signaal geeft dat er iets aan de hand is met een jongere.
Wij vinden het belangrijk dat jongeren zo goed mogelijk toegerust worden om een zelfstandige plek in de samenleving te krijgen. Een afgeronde opleiding is daarvoor een eerste vereiste.
Tijdens de raadsvergadering van 3 maart 2009 werd het voorstel gedaan om de leerplichttaken van onze gemeente onder te brengen bij het RBL Noord Veluwe
Het heeft dan een paar jaar geduurd, maar we zijn blij dat het nu toch zo ver gekomen is. Dat de leerplichtambtenaar naar alle waarschijnlijkheid meegaat naar het RBL zou heel fijn zijn. Zo gaat niet verloren waar de laatste jaren hard is aan gewerkt.

Inge de Vries-de Jong

Labels
Onderwijs

« Terug

Reacties op 'Regionaal Bureau leerplicht Noord Veluwe'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.