ChristenUnie steunt bedrijfsbewegingen.

donderdag 05 maart 2009 21:13

Het bedrijfsleven en de werkgelegenheid zijn voor onze fractie altijd belangrijke thema’s. In de raadsvergadering van dinsdag 3 maart zijn de bedrijfsterreinen van Companjen en van Werven onderwerp van gesprek geweest. Companjen zorgt, vanwege de eerdere verhuizing naar het naburige Elburg, voor een vrijkomende locatie in het centrum van Oldebroek. En van Werven wil graag twee van de drie bedrijfsterreinen verplaatsen. Fractiecollega Gijs van den Brink bracht daarbij het volgende in.

Companjen

De locatie is zodanig gelegen dat wij het erg belangrijk vinden dat herontwikkeling zal kunnen plaatsvinden. Wij moeten er niet aan denken dat er nog een 'gat van Oldebroek' ontstaat. Nu deze kans zich voor doet met een ISV - bijdrage van de provincie ondersteunen we dit initiatief van harte. De provincie vindt dit plan ook belangrijk gezien het feit dat extra geld beschikbaar is gesteld, terwijl de provinciepot leeg was

Woningbouw

Het is de wens van onze fractie om de gelden uit het Fonds stimulans goedkope woningbouw in te zetten. Wij hebben tijdens de begrotingsvergadering al aangedrongen deze gelden daadwerkelijk te gebruiken teneinde de sociale woningbouw te stimuleren. En zijn blij dat hier nu invulling aan wordt gegeven. Het blijft wel zaak om zorgvuldig de projecten te kiezen die we willen stimuleren, omdat we niet meer geld kunnen uitgeven dan we uiteindelijk aan bijdrage van de provincie ontvangen.

Subsidie

Een gemeentelijke bijdrage is met name verantwoord vanwege de zestig procent goedkope woningbouw. Dat is een hele duidelijk volkshuisvestingswens van de gemeente in het algemeen. Wij constateren dat dit project voldoet aan het kwalitatief woonprogramma. Daarnaast is het, vooral ook in dit dossier, gewenst dat voortvarend wordt opgetreden. Wanneer de zaak stil komt te liggen, kan het nog wel even duren voordat er een nieuw plan en een nieuwe initiatiefnemer komt.

Starterswoningen

In het verleden heeft onze fractie aangegeven de Stimuleringsregeling goedkope woningbouw in te willen zetten voor projecten. Dit om te voorkomen dat bij de eindafrekening subsidievoorschotten terug betaald moeten worden wanneer de doelstellingen voor goedkope woningbouw niet gehaald worden. In de huidige economische crisis schijnen juist de starterswoningen goed van de hand te gaan. Eén en ander betekent dat een goede kans bestaat dat de subsidiepot gevuld zal gaan worden. Uiteraard moet de mogelijkheid van bouwen wel aanwezig zijn middels de vastgestelde bestemmingsplannen. Verder komt de te verwachten woningbouw op een goed moment in verband met de slappe tijd veroorzaakt door de kredietcrisis.

Ontwikkeling locatie

Het verstrekken van de middelen mag geen vrijbrief worden om in algemene zin de kas van projectontwikkelaars te spekken. In dit project heeft de ontwikkelaar een tekort van

€ 600.000,=. De gemeente en de provincie leggen samen € 550.000,= bij en het gat is nagenoeg gedicht. We juichen het toe dat met een open begroting is gewerkt en dat de subsidie niet in de zak van de projectontwikkelaar verdwijnt, maar nodig is om deze locatie te ontwikkelen. Het moet zeker ook niet zo zijn dat de gemeente en/of de provincie er is om de tekorten van de ondernemer aan te vullen. Ondernemen is risico lopen, de ene keer win je en een andere keer verlies je.

Ook regionaal de kansen benutten

Aan het einde van ons betoog hebben we het college erop gewezen dat het noodzakelijk is om als gemeente een sterke regie te blijven voeren. Om telkens strategisch belangrijke posities bij/in de omgeving van ontwikkelingskansen in te nemen. Daarbij is het heel goed om niet alleen gemeentelijk, maar vooral ook regionaal de kansen te benutten.

Van Werven

Het uit te voeren onderzoek kan leiden tot de verplaatsing van de bedrijven van Van Werven op de locaties van de Middeldijk en de Bovendwarsweg naar het bedrijventerrein Hattemerbroek. Dat is een win/winsituatie die de fractie van de ChristenUnie graag ziet. Twee locaties komen vrij, met name de Bovendwarsweg is winst voor de natuur. Wanneer het gewenste resultaat wordt behaald is het bedrijventerrein meteen verzekerd van een passend bedrijf uit de eigen regio. En dat is maatwerk in het plan van het nieuwe industrieterrein.

Legalisatie

Er is niet alleen winst te behalen. We moeten ook een verlies nemen. Verlies is wellicht wat te zwaar geformuleerd, maar van enig inleveren kun je wel spreken. Dat hadden we graag anders gezien, maar het is te begrijpen dat dit nodig is. Bovendien willen we de zaak wel blijven zien in de context. De legalisatie vindt plaats, zoals het voorstel verwoordt (citaat): "onder de nadrukkelijke voorwaarde, dat de andere twee bedrijfsvestigingen verplaatst worden naar het bedrijventerrein Hattemerbroek." Deze mogelijk op stapel staande legalisatie van een illegaal gebeuren is daarmee dan ook geen garantie voor andere zaken. Al is het niet ondenkbaar dat het college een keer wordt herinnerd aan deze mogelijk uit te voeren transactie.

Complimenten

Het is een compliment waard dat het college zich bij de provincie bijzonder heeft ingezet om dit geheel überhaupt tot een reële mogelijkheid te maken. Tijdens de raadsvergadering in november vorig jaar heeft de ChristenUnie - fractie gevraagd om daadkracht. Daar zien we nu een concreet voorbeeld van. En dat smaakt naar meer.

Pro - activiteit is een kenmerk van goed bestuur.

Ondernemerszin

Deze pro - activiteit blijft gewenst als we het vervolgtraject met Van Werven ingaan. Het spreekt voor zich dat de gemeente belangen heeft, maar die zijn er net zo goed bij de ondernemer. Een goed samenspel van onderhandelingen zal moeten leiden tot minimale kosten en maximaal resultaat. Wij denken dat zowel de gemeente als de ondernemer van Werven niet zitten te wachten op grote uitgaven voor externe ondersteuning. Een echte ondernemer (en dat moet het gemeentebestuur op z'n tijd zeker ook wel zijn) geeft z'n middelen graag uit om het primaire proces te laten renderen.

 Gijs van den Brink

Labels

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie steunt bedrijfsbewegingen.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.