Locatiekeuze Hippisch Centrum vraagt om zorgvuldige afweging

Pony ruiters Oosterwolde demonstreren op Raadhuispleinvrijdag 27 maart 2009 10:23

Afgelopen woensdag werden de leden van de commissie Samenleving opgewacht door leden van de Ponyclub Oosterwolde. Op de agenda van de commissie stond het onderzoeksplan naar de locatie van het hippisch centrum in onze gemeente. De Ponyclub wil snel duidelijkheid over een blijvend onderkomen voor de leden.

De fractie van de ChristenUnie is groot voorstander voor een hippisch centrum in onze gemeente waarbij de Ponyclub Oosterwolde, de Noord Veluweruiters en de Heuvelruiters gezamenlijk een plek hebben om de paardensport te kunnen beoefenen. In december 2008 heeft de gemeenteraad geld beschikbaar gesteld om een vervolgonderzoek te houden naar de verschillende locaties in onze gemeente waar mogelijk een hippisch centrum gehuisvest kan worden. Een amendement van de ChristenUnie gaf aan dat er niet alleen gekeken moest worden naar de Brandsweg maar dat ook andere locaties meegenomen moesten worden bij het onderzoek. Tevens is meegegeven dat er geen structureel geld van de gemeente bij moest om de exploitatie rond te krijgen. Ook werd in de decembervergadering gevraagd om met omwonenden van de Brandsweg te overleggen over de plannen.

De resultaten van het vervolgonderzoek werden pas enkele dagen voor de commissievergadering onder de aandacht gebracht van de commissieleden. Bovendien bleek al snel dat de meeste gesprekspunten uit het rapport eerder thuishoorden in de commissie Middelen en de commissie Ruimte en Grond. Woordvoerder Henk van Bergeijk bepleitte daarom ook voor een uitstel van de behandeling tot de volgende maand teneinde er in een gezamenlijke commissievergadering over te vergaderen. De andere commissieleden waren dezelfde mening toegedaan.

Niettemin kreeg een viertal insprekers nu ook al de gelegenheid hun standpunten duidelijk te maken. Vervolgens werd er in hoofdlijnen over het plan gesproken. Henk van Bergeijk moest vaststellen dat aan de gestelde kaders in de vergadering van december niet was voldaan. Het plan liet nu al een exploitatietekort zien van minstens € 10.000-15.000,-. Tevens staat in het rapport te lezen dat een aantal alternatieve locaties mogelijk geschikt zijn voor plaatsing van een hippisch centrum maar onomwonden wordt alleen de Brandsweg naar voren geschoven als meest geschikte locatie. Naar de mening van de ChristenUnie is aanvullend onderzoek nodig naar enkele andere goede alternatieven teneinde een weloverwogen besluit te kunnen nemen over de uiteindelijke locatie. Er is weliswaar een gesprek geweest tussen college en omwonenden in januari maar nadien is er op geen enkele wijze contact geweest over de plannen en de gevolgen voor omwonenden.

Uiteraard wil de Ponyclub niet alleen snel duidelijkheid over hun toekomstig onderkomen maar ook of ze volgende winter wel een dak boven hun hoofd hebben. Een maand uitstel van de besluitvorming van een mogelijke extra rijhal aan de Brandsweg zal in de ogen van de commissieleden niet van invloed zijn op de realisatie van de droom van de Ponyclub. Het is niet uitgesloten dat op een andere locatie de Ponyclub eerder een dak boven hun hoofd kan krijgen dan aan de Brandsweg. Maar dat zal een aanvullend onderzoek moeten uitwijzen die we 12 of 13 mei bespreken in een gezamenlijke commissievergadering en waar 19 mei in de raad een besluit over zal nemen.

Henk van Bergeijk

Alle foto's zijn gemaakt door Alida Bosma (Locourant)

Labels

« Terug

Reacties op 'Locatiekeuze Hippisch Centrum vraagt om zorgvuldige afweging'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.