ChristenUnie wil geen precedenten scheppen bij subsidieverlening

logo hospice 2zaterdag 19 december 2009 10:48

De stichting Protestants Christelijk Hospice Nunspeet heeft een verzoek ingediend bij de gemeente Oldebroek om een waarderingssubsidie van 50.000 euro. Op verzoek van de fractie van de SGP is het voorstel van het college om dit verzoek af te wijzen afgelopen dinsdag behandeld in de gemeenteraad van Oldebroek. De SGP is namelijk wel voor steun met gemeentelijk overheidsgeld aan de Hospice in Nunspeet en diende een motie in met die strekking.

Het initiatief van deze stichting verdient brede steun. Ook inwoners uit onze gemeente al dan niet in kerkelijk verband geven volop steun aan dit initiatief. Ik kan mij niet voorstellen dat er iemand in de gemeenteraad de activiteiten van Hospice Nunspeet af zal keuren. Maar daar gaat het bij dit voorstel niet over. Vraag die voorligt is of we als gemeente ook subsidie moeten verlenen aan deze stichting. We hebben een algemene subsidieverordening waarin exact is beschreven onder welke voorwaarden een instelling voor subsidie in aanmerking kan komen.

Hoofdlijn van onze subsidieverordening is dat we activiteiten subsidiëren en niet de instelling zelf. Met andere woorden in beginsel maakt het voor de subsidieverordening niet uit van welke identiteit de instelling activiteiten verricht om voor subsidie in aanmerking te komen. Ter illustratie zo verstrekken wij ook jaarlijks subsidie aan de stichting Hervormde jeugd- en Jongerenwerk voor de activiteiten die deze stichting verricht in onze gemeente.

Subsidiëring van activiteiten vindt slechts plaats voor zover deze naar de mening van het college in voldoende mate in een direct aanwijsbaar belang voor de gemeente wordt geacht. Daarnaast dienen de activiteiten te passen binnen het door de raad geformuleerde beleid.

Het betreft hier activiteiten op het gebied van palliatatieve zorg. Zorg die gefinancierd wordt van de algemene wet bijzondere ziektekosten.

Met het college is de fractie van de ChristenUnie van mening dat palliatatieve zorg niet tot het gemeentelijk beleid behoort. Ook niet als onderdeel van de WMO hoewel die wet gemeentelijk beleid vraagt op heel veel aandachtsgebieden

Er zijn al diverse hospices in de nabije omgeving zo lezen we in het voorstel van het college. Wij zijn geen voorstander om onze heldere subsidievoorwaarden eenmalig op te rekken hetgeen uiteraard een in onze ogen ongewenste precedentwerking ten gevolge zal hebben. Waarom dit hospice wel steun verlenen en andere hospices in de omgeving geen subsidie verstrekken?. Maar ook voor andere instellingen in de regio die niet voldoen aan onze subsidievoorwaarden kan het reden zijn een beroep te doen op de verruiming van de regels.

Al met al reden genoeg voor onze fractie om vast te houden aan de met elkaar afgesproken regels van de subsidieverordening.

Wij steunden dan ook het voorstel van het college en stemden derhalve niet voor de motie.

Henk van Bergeijk

Labels

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil geen precedenten scheppen bij subsidieverlening'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.