Stabiele overheid nodig (Column)

dinsdag 22 december 2009 18:00

Burgers mogen van hun overheid verwachten dat die betrouwbaar is, stabiel. Dat er degelijk beleid is waarbinnen wensen van burgers eerlijk worden afgewogen. Geen vriendjespolitiek maar gelijke rechten, een zorgvuldige afweging van individueel en algemeen belang, transparantie, om niet meer te noemen.

Hoe stabiel is onze gemeente eigenlijk? Dat wordt bepaald door het evenwicht tussen allerlei mensen en groepen die een rol spelen. Ambtenaren zorgen voor een degelijke afweging op basis van wet en recht, college-leden voor een goede besluitvorming naar de burgers, raadsleden voor beleid en geld. Raadsleden controleren ook dat dit alles goed gebeurt. Het zijn immers volksvertegenwoordigers! In dit rijtje horen ook de burgers. Het samenspel tussen al die mensen en groepen moet zorgen voor evenwicht. De samenleving is er niet voor de overheid: u, jij, wij zijn de samenleving.

Er verandert veel. In 2010 stappen bij PvdA en CDA de wethouders en de fractievoorzitters op, en verstrijkt de ambtsperiode van onze burgemeester. Dit alles heeft een goede kant: nieuwe mensen brengen vaak frisse ideëen en verse energie mee. Maar er zijn ook risico’s. Want bij zoveel doorstroming in korte tijd verdwijnt er veel kennis en misschien continuïteit. Wat komt ervoor in de plaats? Zorgen de verkiezingen voor verrassingen? Wie wordt er gekozen? Krijgt de nieuwe belangenpartij zetels? Met welk gevolg? Niet zo gek dus om aandacht te vragen voor de stabiliteit van uw overheid. Wat onze eigen fractie betreft blijven de wethouder, de fractievoorzitter en de overige huidige leden (op één na) in de kopgroep.

Burgers hebben dus invloed op de stabiliteit van hun lokale overheid. Daarbij moet zichtbaar blijven waar de partijen voor staan, wat hun programma’s beloven. Oordeelt u zelf wat u ziet en merkt van onze fractie. Volg de media, kijk op onze website www.oldebroek.christenunie.nl. Mail of bel als u vragen hebt. We willen ons graag verantwoorden over verleden en toekomstige plannen.

We wensen u de vrede van kerst toe, en een stabiel 2010!

Reageren of meedenken? Dat kan via mijn-idee@oldebroek.christenunie.nl

Fractie ChristenUnie Oldebroek

Foto: met de klok mee Inge de Vries, Cees Souman, Gijs van den Brink, Henk van Bergeijk, Ton van Leijen en Engbert Jan Ruitenberg.

Labels
Column

« Terug

Reacties op 'Stabiele overheid nodig (Column)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.