Minder politie (?)

logo politie.2zaterdag 19 december 2009 21:18

De kranten staan er vol van. PvdA-minister Ter Horst van Binnenlandse zaken bezuinigt op de politie. Ze beweert dat het geen blauw op straat kost. De landelijke politietop heeft onder voorwaarden ingestemd. Het team van Elburg-Nunspeet-Oldebroek lijkt het zwaarst getroffen: van 62,6 voltijdsbanen naar 48,7. Dus wel degelijk minder blauw op straat! Op de achtergrond spelen vreemde redeneringen: steden of gebieden waar veel aan de hand is hebben extra mensen nodig, dan kan het in rustiger gebieden als de onze wel wat minder. Het lijkt erop dat we worden gestraft voor het feite dat de veiligheid hier groter is, of dat ‘we’; minder aangiften doen. Bedenkelijk dat grote steden kennelijk de meeste invloed hebben aan vergadertafels.

Als raadslid baal je daarvan. Ook onze fractie. Met grote regelmaat moeten we kritische burgers horen over vernielingen, ellende in het winkelcentrum enz. en bespreken we die zaken met de politie en andere betrokkenen. Voor onze politiemensen moet deze bezuinging dus ook beroerd zijn. Niet alle kritiek is natuurlijk gegrond maar dat het met minder mensen zou kunnen is zeker een foute gedachte. Oldebroek heeft daarbij ook nog eens een enorme geografische oppervlakte, waardoor onze politiemensen vaak grote afstanden moeten overbruggen als ze te hulp moeten schieten. Overigens is deze ontwikkeling voor ons geen verrassing, we werden al langer geïnformeerd over het voortraject, maar nu is er het plaatje met de concrete getallen en gevolgen.

We steunen daarom onze burgemeester die met zijn collega’s in de regio hiertegen in verzet komt. Als verantwoordelijke portefeuillehouder (voor openbare orde, veiligheid, waaronder de politieinzet) heeft hij een belangrijke rol in het zoeken naar een passende reactie. We zijn ook blij te constateren dat de Tweede Kamer-fractie van de ChristenUnie het signaal heft opgepakt, en er werk van maakt door schriftelijke vragen te stellen. Uiteraard volgen we met grote interesse de ontwikkelingen. Er is altijd wel ergens wat geld te besparen in de materiële sfeer, maar als het uiteindelijk neerkomt op minder inzetbare mensen dan ga je een onverantwoorde grens over. Wat zorgvuldig is opgebouwd – waartoe we ook de wijkagenten rekenen – mag niet worden afgebroken.

We gaan nu nog geen uitspraken of voorspellingen doen over wat we gaan doen als, enz. Daar is het te vroeg voor. Uit deze zaak mogen de burgers ook opmaken dat we als lokale politiek niet alles kunnen. Soms sta je buiten spel. En blijf je met een wat machteloos gevoel zitten. Dat is ook nu wel een beetje zo. Tegelijkertijd is het bemoedigend te zien dat onze verwante fractie op nationaal niveau wel in aktie komt. Onze zusterfractie in Elburg werkt aan een gezamenlijke motie waarin helder wordt uitgesproken dat de voorstellen onacceptabel zijn. Het zal u niet verwonderen dat we die in principe graag ondertekenen. We hopen dat ook andere partijen in beweging zijn of komen. Hierin heb je elkaar echt nodig.

Een minder vrolijke zaak. Maar wel een realiteit die ook bij het politieke handwerk hoort.

Ton van Leijen

Labels

« Terug

Reacties op 'Minder politie (?)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.