Weblog Henri Wijnne

H. Wijnnevrijdag 22 juni 2018 14:27

We staan voor een nieuwe periode in de gemeenteraad. Het bestuursakkoord is gepresenteerd en de wethouders zijn benoemd. De titel van het bestuursakkoord is 'Met elkaar voor een duurzaam Oldebroek'.  Duurzaamheid is een steeds belangrijker wordend thema. In het nieuws las ik dat de ijskappen van Antarctica veel harder smelten dan eerst gedacht.  Ook kwam het bericht voorbij dat vliegen veel schadelijker is voor het milieu dan gedacht.  We zien dat de manier waarop we als wereldbevolking met de aarde omgaan niet zo door kan blijven gaan. We hebben met elkaar de opdracht om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Als gemeente worden er doelen opgesteld en maatregelingen genomen. En die zijn nodig. Tegelijkertijd kan je dat niet als gemeente alleen doen. Je hebt daar iedereen bij nodig; provincie, landelijke overheid, bedrijven, noem maar op. Misschien wel het belangrijkste is dat we als burgers zelf ons hier ook voor in gaan zetten. Ook bij duurzaamheid geldt het principe: verbeter de wereld, begin bij jezelf.

Het is niet zo moeilijk om te bedenken welke maatregelingen die gemeente, de overheid, etc. zou moeten nemen voor een klimaatneutrale toekomst. Het is moeilijker om te kijken naar wat jezelf kan doen. Toch kan iedereen zelf een bijdrage leveren. En dan gaat het niet zozeer om hoeveel zonnepanelen we op het dak zetten, maar ook dat we kijken naar ons gedrag. Als we boodschappen doen of onze vakanties plannen kunnen we zelf keuzes maken die goed of minder goed zijn voor de aarde.

Dit we niet alleen doen om te zorgen voor een duurzame toekomst, maar ook omdat we als mensen de opdracht hebben om  de schepping van God te bewaren. Onlangs verscheen er een pamflet over duurzaamheid waarin de schrijver zich er over verbaast dat dit zo weinig een thema is bij christenen. Terwijl christenen juist zo goed weten dat de schepping niet van onszelf is, maar gemaakt is door God.

Voor mij is dit wel weer een wake-up call. Duurzaamheid moet niet alleen in het bestuursakkoord staan en aan de orde worden gesteld in de gemeenteraad, maar moet ook tot uitdrukking komen in  het leven van alledag.

« Terug

Reacties op 'Weblog Henri Wijnne'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.