Kieswijzer: Windmolen of woning?

H. Wijnnezaterdag 29 januari 2022 21:25

In de aanloop naar de gemeenteraadverkiezingen zijn we druk bezig geweest met het schrijven van het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Omdat je in het verkiezingsprogramma over heel veel onderwerpen iets wil schrijven is dat een uitgebreid document geworden. Helaas wordt dat maar door weinig mensen gelezen. Gelukkig zijn er kranten die een kieswijzer maken.

Je krijgt stellingen voorgelegd en kan dan aangeven of je het er mee eens of mee oneens bent. Zo kom je snel iets te weten over de partijen waar je op kan stemmen en kan je ook zien hoe dicht je zelf bij een partij staat.

De afgelopen tijd hebben we ons bezig gehouden met het invullen van deze kieswijzers en het beantwoorden van stellingen. Het viel me op dat het nogal lastig is om alle standpunten en uitgangspunten van je partij samen te vatten in stellingen. Daarnaast mag je meestal maar weinig woorden gebruiken om een stelling te beantwoorden. En dan komen er stellingen voorbij als: “Wil je het buitengebied gebruiken voor woningbouw of voor duurzame energie?”.

Tja wat zeg je dan? We zijn voor woningbouw en we moeten woningen bij bouwen. Dat zal zeker in het buitengebied moeten gebeuren, maar we willen ook graag ons buitengebied zoveel mogelijk behouden. We willen niet onbeperkt woningen toevoegen. We vinden het belangrijk dat agrariërs hun plek in het buitengebied behouden en dat we zuinig zijn op onze natuur. We moeten zuinig zijn op de rust en ruimte die we in onze gemeente hebben.

We vinden duurzame energie ook belangrijk en zijn ervan doordrongen dat we met elkaar moeten gaan werken aan alternatieve duurzame energie. Maar dat betekent niet dat we onze gemeente vol willen leggen met zonneparken, er zijn nog daken genoeg leeg. Onder bepaalde voorwaarden maar zeker niet op alle plaatsen in onze gemeente staan we windmolens en of zonneparken toe.

Elk initiatief op het gebied van woningbouw en duurzame energie wordt in de gemeenteraad besproken en dan worden alle belangen goed afgewogen om dan een weloverwogen keuze te maken.

Dat kan je dus niet allemaal bij zo’n stelling bespreken en dan moet je ook nog een schuifje richting of woningbouw of duurzame energie schuiven.

Wellicht is de stemwijzer een mooie hulp bij het zoeken naar een partij, maar ik hoop dat u ook verder kijkt dan alleen naar de stellingen…

Henri Wijnne

« Terug

Reacties op 'Kieswijzer: Windmolen of woning?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.