Kies wíjzer!

Foto Johan van de Worp.jpgvrijdag 11 februari 2022 23:09

Je kan er niet meer omheen. De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Inmiddels hebben de politieke partijen en de kandidaten zich gepresenteerd. Campagnes zijn afgetrapt en iedereen is druk bezig de standpunten van de partij bij de inwoners van de gemeente Oldebroek onder de aandacht te brengen.

Er komt de komende tijd dus veel informatie op je af. Tal van beloftes worden gedaan. Stellingen worden letterlijk en figuurlijk ingenomen. Ik kan mij goed voorstellen dat deze informatiestroom soms meer vragen oproept dan antwoorden geeft. Klopt bijvoorbeeld wel wat wordt gezegd? Kunnen de beloftes die worden gedaan wel worden waar gemaakt? Zijn de prachtige plannen die je worden voorgehouden wel uitvoerbaar?

Met al deze vragen in je hoofd is het lastig een keuze te maken. Er zijn wel kieswijzers die wat structuur daarin kunnen aanbrengen, maar zoals mijn medekandidaat, Henri Wijnne, eerder al in zijn weblog aangeeft, kennen ook de kieswijzers hun beperkingen.

Zelf gebruikte ik ook de kieswijzers als hulpmiddel bij het maken van mijn keuze. Makkelijk en snel. Wel vond ik het heel verwarrend dat ik nog wel eens bij een politieke partij uitkwam, waarmee ik mij niet kon identificeren. Uiteindelijk volgde ik dan mijn hart en ging mijn stem naar de ChristenUnie.

Op een gegeven moment heb ik voor mijzelf dit proces eens geanalyseerd om een verklaring te zoeken voor het feit dat mijn gevoel naar een andere politieke partij leidt, dan een kieswijzer soms aangeeft. De uitkomst was voor mij verhelderend.

Wat mij namelijk opviel, is dat ik bij het invullen van de kieswijzers eigenlijk een soort van aan het shoppen was. Ik vulde als het ware een digitale winkelwagen met alleen maar eigen wensen en belangen. Bij beantwoording van de vragen en stellingen vroeg ik mijzelf steeds: “wat is goed voor mij?”,  terwijl ik vrijwel geen rekening hield met de belangen van mijn medemens. Dat was het dus.

Graag wil ik je uitdagen dit ook eens te proberen. Vul voor de komende verkiezingen de kieswijzers eens in met in het achterhoofd ook de belangen van een ander. Bijvoorbeeld iemand die werkloos is, een agrariër die keihard moet werken om zijn bedrijf draaiende te houden of dat seniorenstel dat graag een gelijkvloers appartement wil zodat ze, in combinatie met thuiszorg, langer samen kunnen blijven wonen. Dan pas kies je wijzer.

Overigens, wel kans dat ook jij zomaar uitkomt bij de ChristenUnie, want wij willen er zijn voor alle mensen. Wij willen namelijk Samen Recht Doen.

Johan van de Worp

« Terug

Reacties op 'Kies wíjzer!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.