Minder regels: het begin is er

Pasfoto Engbert Jan mei 2010zaterdag 18 januari 2014 19:43

Eén van de belangrijkste ergernissen van burgers en bedrijven is de hoeveelheid aan regels die de overheid hen oplegt. In de ijver om risico’s te beperken en problemen te voorkomen zijn er zoveel regels en vergunningen gemaakt dat het vaak als beknellend of betuttelend wordt ervaren. Om maar niet te spreken over de tijd en dus ook kosten die er mee gemoeid zijn. Al jaren wordt er beloofd hier wat aan te doen en dit te verminderen (deregulering) maar in de praktijk gaat dit niet zo snel. 

In Oldebroek wordt hier hard aan gewerkt. Onder het motto ‘Oldebroek voor Mekaar’ wordt er gewerkt aan een nieuwe rolverdeling, minder overheidsbemoeienis en meer verantwoordelijkheid in de samenleving. Onze koning Willem-Alexander noemde dat in zijn eerste Troonrede “de omslag van een verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving”. Het is dus niet uniek voor Oldebroek want het gaat, door de noodzaak van bezuinigingen overal in Nederland gebeuren. 

Ik ben er van overtuigd dat het voor onze gemeente Oldebroek  een goede ontwikkeling is. We hebben hier een samenleving die gewend is om aan te pakken, samen de schouders eronder. In Oldebroek is er de ruimte om zelf verantwoordelijkheid te dragen en initiatieven te ontplooien. Maar daar hoort dan ook wel bij dat er minder regels komen. Verantwoordelijkheid in de samenleving betekent ook durven loslaten, geen overheid die alles regelt maar een samenleving die dat zelf oppakt, een mooie uitdaging. 

In de commissievergaderingen van afgelopen week kregen we al heel wat voorstellen van het college om hier invulling aan te geven. Zoals een aanpassing van de welstandstoets waardoor het overgrote deel van de bebouwde omgeving van Oldebroek welstandsvrij zal worden en het aanpassen of het helemaal afschaffen van de kapvergunning. Dit is regelgeving waar we als gemeente zelf over kunnen beslissen. Daarnaast is er ook regelgeving die opgelegd wordt door de Rijksoverheid zoals de bouwregelgeving (Wabo). Deze regels kunnen we niet veranderen of afschaffen maar we kunnen de uitvoering wel sterk vereenvoudigen. Ook hiervoor kregen we voorstellen van het college om vergunningaanvragen minder te controleren. De verantwoordelijkheid van de juiste opzet van de vergunning ligt dan bij de aanvrager. Ook het toezicht op de uitvoering van de vergunning kan neergelegd worden bij de aanvrager dit afhankelijk van het type bouwwerk. Nu nog durven, wat mij betreft gaan we het doen. 

Een bijkomend voordeel van minder regels is dat er ook minder gehandhaafd hoeft te worden. Dat is een lijn die ik van harte onderschrijf; minder regels en de regels die we wel hebben ook handhaven! Dit is ook één van de speerpunten uit het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie en waar ik me de komende periode voor wil inzetten want we zijn er nog lang niet, er is nog veel te doen. 

Engbert Jan Ruitenberg

« Terug

Reacties op 'Minder regels: het begin is er'

chris, chris (renton) renton [871708]
Geplaatst op: 09-01-2015 07:08
Deze tour in Replica Horloges het is mediterraan werd gekenmerkt door vele momenten van uitzondering, met inbegrip Imitatie Horloges van de eerste vluchten van de Breitling Jet Team boven de Akropolis van iwc replica Athene Griekenland, van de Gouden Hoorn in Istanbul Turkije, de schitterende Cedar bossen van Libanon en het strand van Tel Aviv in Israel. De piloten hadden ook de unieke mogelijkheid om te evolueren van meer dan driehonderd meter onder het waterniveau van de zee boven de dode zee.

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.