Eerlijk zullen we alles delen….

column17-11-2009 18:30 17-11-2009 18:30

Enkele weken geleden vond het CDA het nodig uit te roepen dat het de verhoging van de ozb niet zou steunen. Niet chique van deze coalitiepartner – vinden we – want zulke standpunten over lasten die burgers worden opgelegd horen thuis in de vergadering van de gemeenteraad. Komt nog bij dat het CDA een aantal zaken die geld kosten (o.a. in het kader van de begraafplaatsrechten) wel heeft gesteund. Maar dat moet wel ergens van betaald worden.

In de Raadsvergadering vorige week bleek dat VVD, SGP en CDA in plaats van een ozb-verhoging als dekking een éénmalige onttrekking wilde doen uit (o.a.) de post personeelslasten. Kijk, dat vonden wij nou vreemd. Wij hebben juist onze waardering uitgesproken voor de loyale en professionele inzet – onder grote werkdruk - van ons personeel. Wetende dat er ook hardnekkige vacatures zijn ga je dan toch niet korten op je mensen of ze ontslaan?

Als voornaamste reden voor haar standpunt gaf het CDA aan de huiseigenaren te willen beschermen. Wat krijgen de huiseigenaren dan van het CDA? Nou de gemiddelde huiseigenaar mag dan 50 eurocent per maand (6 euro per jaar) in de zak houden. Is dat ‘opkomen voor de huiseigenaren?’. Er komt zwaar weer op Oldebroek af. Bezuinigingen zullen in en na 2010 nodig zijn, dat is het perspectief. Een ozb-verhoging lijkt dan ook onontkoombaar.

Vanzelfsprekend vindt ook onze fractie lastenverzwaring in deze tijd niet gewenst. Maar tekorten moeten wel gedekt worden. Daarom hebben samen met de PvdA en gesteund door de SGP een andere dekking doorgevoerd: de heffing rioolrecht eenmalig niet verhogen met het voorziene bedrag van € 6,84. We baseren dit op positieve verwachtingen over recente inspectie van het riool. Wat voor ons vooral telt: ons voorstel komt alle huishoudens in Oldebroek ten goede. Dit wordt dus helemaal niet ‘’over de rug van eigen woningbezitters’’ (zoals CDA-er Ben van ’t Ende publiek schrijft) gespeeld. Dat is onzin. Maar oordeelt u zelf.

Reageren of meedenken? Dat kan via mijn-idee@oldebroek.christenunie.nl

Henk van Bergeijk, Gijs van den Brink, Ton van Leijen, Cees Souman, Engbert Jan Ruitenberg, Inge de Vries

 

Labels
Column

« Terug

Reacties op 'Eerlijk zullen we alles delen….'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.