Bedrijven in Oldebroek

dinsdag 03 april 2012 08:54

Bedrijven zijn belangrijk. Zonder bedrijvigheid zouden we een slaapdorp worden. Daarom hechten college en gemeenteraad veel waarde aan een gezond en gevarieerd bedrijfsleven. Toch is de relatie tussen bedrijfsleven en overheid soms moeizaam. Dat concentreert zich vaak rond al dan niet knellende regelgeving. Natuurlijk beseffen ondernemers in algemene zin wel de noodzaak van goede regels. Maar juist bij het ondernemen kunnen ze ook belemmerend werken. De overheid hecht aan regels omdat ze onmisbaar zijn om de samenleving te ordenen, zodat het algemeen belang wordt gediend, en er rechtsgelijkheid is tussen burgers en bedrijven. Daar hoort ook bij dat een bedrijf vaak sneller en flexibeler kan (en vaak ook moet) opereren dan een overheid, die immers noodzakelijkerwijs altijd enige bureaucratie in zich heeft. Toch zien we in dit spanningsveld wel degelijk ontwikkelingen die moed geven.

Dat bleek vorige week bijvoorbeeld uit een tweetal bijeenkomsten die onze fractie bijwoonde. Zo bezochten Liesbeth Vos en ondergetekende een minisymposium georganiseerd door de Inclusief groep over sociaal ondernemerschap. (Onze gemeente participeert zoals bekend in deze organisatie voor sociale werkvoorziening c.a. Ik ga niet uitvoerig op dat symposium in, collega Liesbeth hoopt daarover nog te schrijven.) Er kwamen bijvoorbeeld problemen aan de orde bij het beschikbaar stellen van arbeidsplaatsen voor (o.a.) personen met een afstand tot die arbeidsmarkt als gevolg van een beperking. Als een bedrijf een aantal van die personen wil plaatsen blijkt het echter niet altijd direct mogelijk voor de gemeente(n) dan ook die mensen te ‘leveren’. Dit is in alle simpelheid een illustratie van het bedoelde spanningsveld tussen bedrijfsleven en overheid. Toch viel het me op dat diezelfde ondernemers niet afhaken maar de dialoog met overheden blijven aangaan, en vooral in praktische zin proberen elkaar te vinden. Ook vertegenwoordigers van gemeenten lieten blijken daar gevoelig voor te zijn. lk geef toe dat daar nog een slag te winnen is, maar de grondhouding is van beide kanten gericht op het oplossen van die problemen.

Een tweede hoopgevende ontmoeting was de jubileumbijeenkomst van de Bedrijvenkring Oldebroek. De kring bestaat 25 jaar, en er werd een feestelijke ontmoeting georganiseerd voor de leden en relaties. Van onze fractie waren Wim Boer, Gijs van den Brink en ondergetekende aanwezig. In die 25 jaar is er steeds regulier overleg geweest tussen bedrijfsleven en overheid, waarbij het georganiseerde bedrijfsleven – zo gaf burgemeester Adriaan Hoogendoorn aan – de laatste tijd nogal werd geconfronteerd met wisseling van personen in het college. Hij noemde de goede ervaringen die de gemeente met de bedrijvenkring heeft, en de waardevolle commentaren van de kring op overheidsplannen. Hij sprak speciaal waardering uit voor voorzitter Frans Koopman, die vele jaren zich heeft ingezet voor de bedrijvenkring.

Aardig dat het initiatief tot het oprichten van de bedrijvenkring destijds van het college kwam, want – zoals voorzitter Koopman in zijn feestrede vertelde – het college benadrukte het belang van zo’n georganiseerd overleg toen bij monde van oud-burgemeester Hardonk (overigens ook aanwezig, evenals oud-burgemeester Zielhuis). Koopman gaf aan dat er in Oldebroek een bedrijfsvriendelijk klimaat is. Er worden zonodig zeker kritische noten gekraakt aan het adres van het college, maar de relatie wordt toch als goed en zinvol ervaren. Koopman pleitte ervoor om ook in deze crisistijd scherp te blijven op mogelijkheden, waaronder het gebruik van social media. Hij bepleitte ‘samen kansen te pakken’, een grotere binding en betrokkenheid op te bouwen, en ook om als kring professioneler te worden.

De kring heeft – mede op basis van een quick-scan - voor de toekomst een economische agenda opgesteld, en enquêteerde de leden over wat zij als de belangrijkste speerpunten voor de bedrijfskring zien. Als je deze dingen in rekening brengt, en de bilaterale contacten die zo’n ontmoeting biedt met diverse ondernemers, dan schept dat vertrouwen in een relatie tussen bedrijfsleven en overheid waarin we over en weer worden uitgedaagd elkaar te versterken. Het zal goed zijn deze agenda naast het economische beleid van de gemeente te leggen, en waar mogelijk te werken naar synergie.

Ton van Leijen

Labels

« Terug

Reacties op 'Bedrijven in Oldebroek'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.