Ontzorgen wij? Ontzorg jij?

woensdag 04 april 2012 08:39

Ieder jaar is er de uitverkiezing voor “het woord van het jaar”. Anno 2012 zou dat wat mij betreft het woord ontzorgen kunnen zijn. Overal kom je het woord tegen; op je werk, op de sportvereniging, bij de muziekvereniging, thuis en ga zo maar door. Heel herkenbaar voor velen van u is vast ook het zinnetje: “De overheid ontzorgt”. In dit artikel wil ik dit zinnetje graag toelichten aan de hand van drie onderwerpen die op dit moment spelen in de – commissie- samenleving. Dat zijn de beleidsnota maatschappelijke zorg, de verordening ruimte en inrichtingseisen peuterspeelzalen en de wet werken naar vermogen.

De eerste twee onderwerpen zijn na behandeling in de commissie samenleving vervolgens als B stuk voor de gemeenteraad geagendeerd. Zijn ze daarom minder belangrijk? Nee, juist niet! Na behandeling in de commissievergadering (die openbaar is) zijn de voorstellen vanuit het college aangenomen.
Als raadsleden vinden wij het namelijk belangrijk dat er duidelijke afspraken zijn over deze onderwerpen. Hierdoor hoeft u zich geen zorgen te maken over de inrichting van de peuterspeelzalen. Ook mag u weten dat er vanuit de gemeente een vangnet is georganiseerd voor de zwaardere problematiek die valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning. Verder doet de overheid er alles aan om de diversiteit aan hulpverleningsorganisaties te kanaliseren en te zorgen voor één instantie die de regie voert in voorkomende situaties. Vooral dit laatste is een speerpunt van de ChristenUnie. Het Centrum voor Jeugd en Gezin willen wij graag in een positie brengen waardoor er geen hiaten of dubbelingen ontstaan in de hulpverlening. U kent de discussies over bezuinigingen en het beschikbare geld lijkt op dit moment onvoldoende om onze wensen te vervullen. Wel denken wij dat door zaken anders te organiseren ze effectiever en efficiënter kunnen verlopen. Om die reden willen wij het Centrum voor Jeugd en Gezin ook een coördinerende rol geven in de hulpverlening. Op deze wijze verwachten wij u als burger - die een beroep doet op hulpverlening- te ontzorgen.

Al eerder schreef ik over de komende veranderingen op het gebied van o.a. de Wet sociale werkvoorziening en de Wet werken naar vermogen. Wat ons betreft hoort het woord ontzorgen hier ook bij, maar wellicht op een andere wijze dan u verwacht en/of hoopt. Ontzorgen betekent namelijk niet hetzelfde als iedereen een baan geven of elke aanvraag voor een voorziening honoreren. Ontzorgen betekent hier dat men kan rekenen op een rechtvaardige behandeling van een aanvraag en een goede verdeling van de beschikbare middelen. Daar mag u ons op aanspreken. Dit zal dus, helaas niet, betekenen dat er geen ziekte of zorgen meer zijn, maar wel dat wij ons hard zullen maken voor een rechtvaardige, leefbare samenleving waar iedereen waardevol is.
Ondernemers staan garant staat voor een arbeidsmarkt waar velen een betaalde baan vinden. Maar ook kennen wij werkgevers die geen goed personeel kunnen krijgen. Met een groeiende werkloosheid lijkt dat een vreemde constatering. Toch blijkt dat vraag en aanbod soms niet overeenkomen. Organisaties als de Inclusief groep , het UWV en de afdeling Sociale zaken van de gemeente Oldebroek doen hun best de ondernemer op dat vlak te ontzorgen. Want wat is nu een onderneming met een tekort aan personeel?
Uw waarde in de samenleving hebben wij dus hard nodig. Dat is een waarde die niet altijd in euro’s is uit te drukken. Ik denk daarbij aan het uitoefenen van een baan, het hebben van een eigen onderneming, maar ook aan het ondersteunen van activiteiten in een verzorgingshuis, de buurman naar de dokter rijden, een praatje gaan maken bij een eenzame buurvrouw en ga zo maar door.

U bent van waarde en daardoor kunt u ook ontzorgen. Mag ik u uitdagen dat te doen?
O ja en natuurlijk mag u mij ook aanspreken op dit ontzorgen. Klik hier om mij te mailen

Liesbeth Vos – Van de Weg 

Labels

« Terug

Reacties op 'Ontzorgen wij? Ontzorg jij?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.