School met open vensters (Column)

maandag 04 februari 2013 17:10

We werden uitgenodigd door Ina Martens, directeur van de Nassauschool in Hattemerbroek. Een kleine school met nu krap 80 leerlingen in vier combinatieroepen. Je praat over onderwijs, leerlingen, samenleving. En over zorgbreedte: wat kan  de school zelf, wat doe je met anderen? Samen met andere scholen wordt aandacht gegeven aan kinderen met een bijzondere zorgvraag. Zo heeft de school een GelukkigHB groep voor hoogbegaafde leerlingen die zich met name richt op hun sociaal-emotionele kant, en die hen uitdaagt om een balans te vinden tussen (creatieve) intelligentie en emotie. 

Creatief is ook de dansgroep, die op verzoek van de burgemeester een flashmob opvoerde tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie. Ouders worden betrokken bij allerlei activiteiten. Het schoonmaakcontract is verruild voor een nieuw contract met een (oud)ouder en tevens buurtbewoonster. Zelfs (oudere) buurtbewoners zonder directe verbinding met de school werken mee. Bij elk thema kijkt men wat het dorp en zijn bewoners daarin kunnen betekenen. Zo kan het ontwikkelingsgericht onderwijs ver worden doorgevoerd. Het programma kent bijvoorbeeld kooklessen, muziekworkshops en dramalessen.   

Onze gesprekspartner heeft een open mind bij het samen met anderen iets tot stand brengen. Met de domeinspecialist van de bibliotheek verkent ze de mogelijkheid om de afstand naar de bibliotheek in Wezep te verkleinen. De gymzaal, kerkgebouw De Hoeksteen en dorpshuis De Bouwakker worden benut. Omgekeerd gebruikt de kerk het schoolplein voor openluchtdiensten, en is de buitenschoolse opvang welkom. De school staat open voor meer samenwerking in de buurt en wil de leefbaarheid in het dorp graag vergroten. 

Ongewoon gewoon, zou je kunnen zeggen. Voorbeelden van multifunctionaliteit en samenwerking waarvan je hoopt dat ook anderen die kansen zien. Leerzaam voor ons. 

Henk van Bergeijk, Wim Boer, Hans het Lam, Ton van Leijen, Engbert Jan Ruitenberg, Liesbeth Vos – Van de Weg, Inge de Vries – de Jong

Zie ook: www.oldebroek.christenunie.nl

Labels

« Terug

Reacties op 'School met open vensters (Column)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.