Minder regels: het begin is er
Eén van de belangrijkste ergernissen van burgers en bedrijven is de hoeveelheid aan regels die de overheid hen oplegt. In de ijver om risico’s te beperken en problemen te voorkomen zijn er zoveel regels en vergunningen gemaakt dat het vaak als beknellend of betuttelend wordt ervaren. Om maar niet te spreken over de tijd en dus ook kosten die er mee gemoeid zijn. Al jaren wordt er beloofd hier wat aan te doen en dit te verminderen (deregulering) maar in de praktijk gaat dit niet zo snel.
In Oldebroek wordt hier hard aan gewerkt. Onder het motto ‘Oldebroek voor Mekaar’ wordt er gewerkt aan een nieuwe rolverdeling, minder overheidsbemoeienis en meer verantwoordelijkheid in de samenleving. Onze koning Willem-Alexander noemde dat in zijn eerste Troonrede “de omslag van een verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving”. Het is dus niet uniek voor Oldebroek want het gaat, door de noodzaak van bezuinigingen overal in Nederland gebeuren.
Ik ben er van overtuigd dat het voor onze gemeente Oldebroek een goede ontwikkeling is. We hebben hier een samenleving die gewend is om aan te pakken, samen de schouders eronder. In Oldebroek is er de ruimte om zelf verantwoordelijkheid te dragen en initiatieven te ontplooien. Maar daar hoort dan ook wel bij dat er minder regels komen. Verantwoordelijkheid in de samenleving betekent ook durven loslaten, geen overheid die alles regelt maar een samenleving die dat zelf oppakt, een mooie uitdaging.
In de commissievergaderingen van afgelopen week kregen we al heel wat voorstellen van het college om hier invulling aan te geven. Zoals een aanpassing van de welstandstoets waardoor het overgrote deel van de bebouwde omgeving van Oldebroek welstandsvrij zal worden en het aanpassen of het helemaal afschaffen van de kapvergunning. Dit is regelgeving waar we als gemeente zelf over kunnen beslissen. Daarnaast is er ook regelgeving die opgelegd wordt door de Rijksoverheid zoals de bouwregelgeving (Wabo). Deze regels kunnen we niet veranderen of afschaffen maar we kunnen de uitvoering wel sterk vereenvoudigen. Ook hiervoor kregen we voorstellen van het college om vergunningaanvragen minder te controleren. De verantwoordelijkheid van de juiste opzet van de vergunning ligt dan bij de aanvrager. Ook het toezicht op de uitvoering van de vergunning kan neergelegd worden bij de aanvrager dit afhankelijk van het type bouwwerk. Nu nog durven, wat mij betreft gaan we het doen.
Een bijkomend voordeel van minder regels is dat er ook minder gehandhaafd hoeft te worden. Dat is een lijn die ik van harte onderschrijf; minder regels en de regels die we wel hebben ook handhaven! Dit is ook één van de speerpunten uit het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie en waar ik me de komende periode voor wil inzetten want we zijn er nog lang niet, er is nog veel te doen.
Engbert Jan Ruitenberg
Archief > 2014
december
november
september
augustus
juni
- 24-06-2014 24-06-2014 00:25 - De steunfractie aan het woord
- 04-06-2014 04-06-2014 09:19 - Dubbelmandaat
mei
april
maart
- 21-03-2014 21-03-2014 23:58 - Verkiezingen - de uitslag
- 06-03-2014 06-03-2014 18:39 - Zorgen voor ZORG
februari
- 27-02-2014 27-02-2014 19:28 - Oldebroeker verkiezingskoorts
- 05-02-2014 05-02-2014 00:13 - Voorbereiding
Reacties op 'Minder regels: het begin is er'
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.