Stil(ge)staan bij alcoholgebruik

Portret Popke mei 2014maandag 04 april 2016 18:21

Twee maanden geleden schreef ik een artikel met de kop ‘Stilstaan bij alcoholgebruik’. Nu ik dit schrijf hebben we met de fractie van de ChristenUnie daadwerkelijk 40 dagen stilgestaan bij het gebruik van alcohol. En dat is ons allen goed bevallen! 

Voorafgaand aan de 40 dagen vroeg ik mijzelf af of ik wel vaker voor een langere periode geen alcohol gebruikt had. En dan niet voor een paar dagen of een week, maar voor een aaneengesloten periode van een aantal weken. Ik moest daarvoor meer dan 16 jaar teruggaan in de tijd, een opname van een aantal weken in het ziekenhuis had ervoor gezorgd dat ik toen 2,5 week niet gebruikt had…. en dan nog door een gedwongen reden…  En, (maar ik kan niet voor anderen spreken) ik vrees dat ik niet de enige ben die zo’n conclusie moet trekken. 

Bezig zijn met de actie #IkPas, 40 dagen zonder alcohol, doet je erbij stilstaan hoe gewoon alcoholgebruik, ook in mijn eigen leven, is geworden. Als je tijdelijk geen alcohol gebruikt merkt je dat pas goed op. Het etentje buiten de deur, een verjaardagsfeestje, na de sportwedstrijd in de kantine, in de pauze tijdens het concert, allemaal momenten die zich (voor jou eigen idee) uitstekend lenen voor het gebruik van een alcoholische versnapering.  

Nu ik terugkijk op de 40 dagen #IkPas kan ik alleen maar constateren dat het uitstekend gegaan is. Je kunt (en dat is natuurlijk geen verrassing) prima zonder alcohol! De feestjes blijven gezellig, de maaltijd smaakt er evengoed om als er geen glas wijn naast staat, kortom; geen steekhoudende redenen om eens wat vaker nee tegen de drank te zeggen. 

Een ander effect van de actie #IkPas, is dat je meer dan normaal, gefocust bent op het gebruik van alcohol in de maatschappij, m.n. in je directe omgeving. Wat ik al voor de start geschreven heb, ook in onze gemeente hebben we zeer regelmatig te maken met de gevolgen van het teveel innemen van drank.  Alleen al het volgen van de twitter berichten van de in onze gemeente werkzame politieagenten en BOA’s laat niets aan duidelijkheid te wensen over. In vele meldingen van ordeverstoring, huiselijke twisten, ongelukken etc. blijkt alcohol vaak een rol te spelen, en dat is dan geen positieve. 

Aan het begin van deze actie heeft de ChristenUnie aangegeven dat alcoholbeleid zich niet beperkt tot papier alleen en was deelname aan de #IkPas een logische stap. Maar wij willen het hier niet bij laten en zullen ook de komende tijd met elkaar in gesprek gaan en waar mogelijk, de noodzaak van een verantwoord alcoholgebruik onder de aandacht te brengen!

Wat mijzelf betreft, ik ben volgend jaar weer van de partij en hoop dat u dan met mij mee zult passen! 

Popke Graansma

« Terug

Reacties op 'Stil(ge)staan bij alcoholgebruik'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.