CU Oldebroek in gesprek met Energie Coöperatie Noord Veluwe

green-1357925_1920.pngdinsdag 01 maart 2022 19:05

Binnen de gemeente Oldebroek kennen we sinds 2017 de Energie Coöperatie Noord Veluwe (EZNV). Zij hebben als doel het verbinden van de lokale energiecoöperaties en energie-initiatieven.

Op 16 februari zijn Popke Graansma en Wim-Henk Peggeman namens de ChristenUnie met de bestuursleden Teus Kreuger en Herro Vogel van de energiecoöperatie in gesprek gegaan. Het ging over de opgave die wij binnen de gemeente Oldebroek hebben als het gaat om duurzame Energie.

Oldebroek heeft een belangrijke doelstelling om in 2050 energieneutraal te zijn en om voor 2030 al met twee wijken aan de slag te gaan. De ChristenUnie wil af van fossiele brandstoffen en gaan voor schone energie. De ChristenUnie wil hier de komende periode stappen in gaan zetten. Niet door de energietransitie óp te leggen, maar door samen met de bewoners te kijken welke stappen er nodig zijn om elke woning te verduurzamen.

Er werd van gedachten gewisseld over hoe we deze energietransitie in gang kunnen zetten. Het blijft belangrijk dat de inwoners begeleiding krijgen bij de stappen die ze kunnen nemen zodat de juiste stappen worden genomen in de juiste volgorde. “Begin nou eens met een energieadvies. Met zo’n advies wordt de situatie overzichtelijk in kaart gebracht en wordt een advies uitgebracht, daarna kan een installateur het komen uitvoeren”, luidt de tip van Herro Vogel.

De hele energietransitie zal leiden tot een veranderende energievraag. Fossiele brandstoffen zullen de komende jaren uitgefaseerd worden en duurzame energiebronnen als zonne- en windenergie en (rest)warmtebronnen zullen een steeds grotere plek innemen.  Hiervoor zijn afspraken gemaakt in het Regionale Programma Energiestrategie (RES). De ChristenUnie vindt het belangrijk dat energie zoveel mogelijk lokaal wordt opgewekt. Maar wil dat de Oldebroekers niet alleen de lasten daarvan ervaren maar daar ook over mee kunnen praten en meedelen in de voordelen daarvan. Zoals het kunnen participeren in de te bouwen zonne- en windparken. Daarover hebben we in de gemeenteraad afspraken gemaakt die o.a. terug te vinden zijn in de “Beleidsnotitie Grootschalige Energieopwekking gemeente Oldebroek”.  

De fractie van de ChristenUnie ziet hierbij een belangrijke rol weggelegd voor de lokale energiecoöperatie. Zij kan een belangrijke rol spelen om de in de beleidsnotie genoemde participatiemogelijkheden daadwerkelijk vorm te geven. Bij het vaststellen van de RES heeft onze fractie dan ook een motie ingediend waarin zij het college oproept om met de lokale energiecoöperatie in gesprek te gaan en te onderzoeken hoe zij elkaar kunnen aanvullen als pleitbezorger van de gewenste energietransitie in onze gemeente en zo nodig met voorstellen richting de raad te komen hoe de energiecoöperatie hierin ondersteund kan worden.

Dank aan de leden van de energiecoöperatie voor het gesprek en we wensen hun veel succes toe met de mooie werkzaamheden die zij verrichten!


Popke Graansma
Wim-Henk Peggeman

« Terug

Archief > 2022 > maart